Kassa

Witte en bruine eieren: wat zijn de verschillen en wat is gezonder?

13-06-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
43303 keer bekeken
  •  
eieren_bruin_wit_20220603

Je hebt witte eieren én bruine eieren. En over de verschillen tussen beide soorten eieren doen meerdere verhalen de ronde. Zo zijn er mensen die denken dat eieren met een bruine schaal gezonder en diervriendelijker zijn, en zouden eieren met een witte schaal afkomstig zijn uit grote legbatterijen. Maar klopt dat wel? En wat zijn eigenlijk zoal de verschillen tussen witte en bruine eieren?

En om maar gelijk met één van de meest voor de hand liggende vragen te beginnen: hoe zit het eigenlijk met die kleur?

Hoe komen eieren aan hun kleur?

Of een ei een witte schaal of een bruine schaal heeft, is afhankelijk van het ras van de kip die het ei legt, aldus het Voedingscentrum. Over het algemeen is de verklaring eenvoudig: kippen met witte oorlellen leggen witte eieren, en kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren.

De kleur van de veren zeggen niet zoveel, in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen. Het programma Keuringsdienst van Waarde heeft enkele jaren geleden aandacht besteed aan het verschil tussen bruine en witte eieren: "De kleur van de kip heeft niets te maken met de kleur van het ei. Oftewel: het is niet zo dat bruine kippen bruine eieren leggen en witte kippen witte."

Zaken zoals de kwaliteit van de voeding, de leefomstandigheden van de kip en dergelijke hebben geen invloed op de kleur van de eierschaal. Je kunt dus ook niet zeggen dat bruine eieren per definitie van kippen zijn die biologisch voer eten en/of de gelegenheid krijgen om buiten rond te scharrelen.

Wat is gezonder: een bruin ei of een wit ei?

Veel mensen denken dat bruine eieren gezonder zijn dan witte eieren. Aan laatstgenoemde soort kleven soms nog vooroordelen die niet op waarheid berusten: deze zouden afkomstig zijn van kippen die in massale legbatterijen – sinds 2012 verboden in de Europese Unie – worden gehouden.

Maar is één van de twee soorten nu ook gezonder? Daarover geeft het Voedingscentrum uitsluitsel: "Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil."

Uitzondering zijn zogenaamde Omega-3 eieren: deze zijn iets gezonder dan andere eieren. Dat heeft te maken met de onverzadigde vetzuren uit het voedsel van de kip die in het ei terechtkomen.

Gele dooier of oranje dooier?

Van sommige eieren is de dooier geel, en van andere eieren is de dooier oranje. Is dat nog van invloed op de smaak? En is de ene kleur gezonder dan de ander?

Nee, luidt op beide vragen het antwoord. De kleur van de eidooier wordt bepaald door het voer van de kip. Eet de kip veel voeding met de stof bètacaroteen, zoals maïs en wortels? Dan zal de dooier oranje kleuren vanwege het pigment van de caroteen. Kippen die veel tarwe eten, produceren eieren met een meer gelige eidooier.

Maar voor de smaak of de voedingswaarde maakt dat verder niks uit, lezen we op Eieiei.nl: "Een ei aanmaken is een redelijk complex proces, en het eindresultaat is altijd ongeveer hetzelfde. De samenstelling kan licht schommelen, maar niet in die mate dat wetenschappers durven stellen dat het ene ei gezonder is dan het andere."

En over de smaak: "Voor de smaak hoef je ook niet op de kleur van de dooier te letten. Een geel ei is even lekker als een oranje ei, en omgekeerd."

Waarom zijn bruine eieren duurder dan witte?

Je zal het in de supermarkt vast wel eens hebben gemerkt: eieren met een bruine schaal zijn doorgaans duurder dan eieren met een witte schaal.

Daar is een reden voor: kippen die bruine eieren leggen, zijn groter dan kippen die witte eieren leggen. Deze kippen hebben dus ook meer voer nodig, en dat wordt verrekend in de prijs. Daarnaast zijn bruine eieren vaak iets groter dan witte.

Kippen die witte eieren leggen, leven bovendien iets langer én leggen op jaarbasis iets meer eieren dan de kippen die bruine eieren produceren, zo werd destijds voorgerekend door Keuringsdienst van Waarde.

En voor een deel is het gewoon een imagoprobleem. Bruine eieren zijn in de beleving van de consument gezonder dan witte eieren, en dat komt doordat de eerste eieren van scharrelkippen bruin waren. Het gezonde imago is zodoende een beetje aan het bruine ei blijven plakken, en dat verklaart voor een deel de hogere prijzen.

Maar voor de smaak en de voedingswaarde maakt de kleur van het ei dus niets uit: de ene variant is niet gezonder dan de ander.

Bron: AD.nl / Eieiei.nl / Voedingscentrum

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Bombarie1955
Bombarie195515 jun. 2022 - 7:57

Een kip, een ei. Ongeveer legt een kip 5 eieren per week. Maar de hamvraag: wat was er eerder, de kip of het ei.

smoky
smoky14 jun. 2022 - 21:11

Hier wordt gesteld dat de kleur van de eidooier niets uit,maakt qua smaak,hier ben ik het niet mee eens,ik heb zelf kippen gehad en die kregen van mij poeder wat ze ook gebruiken voor rode kleurkanaries edeze eidooiers waren daardoor oranje en de smaak werd er romig van,als ik per ongeluk iets te veel doseerde dan werden de eidooiers zoet,er zijn ook eieren van maiskippen en daar betaal je heel wat meer voor maar ook die oranje kleur komt niet door het mais maar ook van dit poeder...ik heb het namelijk zelf een paar x uit geprobeerd en de smaak van de eie van mijn kippen en het mais ei waren identiek

lagerweij
lagerweij14 jun. 2022 - 9:16

Dit is al op Keuringsdienst voor waren geweest. Witte eieren zijn eigenlijk beter voor het milieu dan bruine. Supermarkten hebben gebruik gemaakt van het imago van bruine eieren, verpakken deze in karton en dan lijkt het milieuvriendelijker dan witte eieren die in plastic zijn verpakt. Dat is nep want de kippen die witte eieren leggen gebruiken minder voer en leven langer. Die witte eieren liggen in de supermarkt altijd onderop in het rek je moet dus wel even bukken. Maar je wordt dus gewoon op het verkeerde been gezet omdat de supermarkt aan de bruine eieren meer verdient.

Willem van de melkboer
Willem van de melkboer13 jun. 2022 - 14:46

In de jaren 60 verkochten wij in onze melkzaak losse eieren zowel witte als bruine. In die tijd waren de witte eieren duurder dan de bruine. De witte eieren werden meestal verkocht aan de elite zoals directeuren, notarissen, artsen en de burgemeester. De bruine eieren werden verkocht aan het “gewone volk” omdat ze goedkoper waren.

GERDAHE
GERDAHE13 jun. 2022 - 12:14

Volgens de Keuringsdienst van Waarde zijn witte eieren zelfs ietsje duurzamer.

1 Reactie
will-schouten
will-schouten13 jun. 2022 - 13:06

Kippen die witte eieren leggen leven langer. Op jaarbasis dus minder aanschafkosten.

Yvonne_909
Yvonne_90913 jun. 2022 - 12:03

Het is niet de klant die bepaalt maar de supermarkt want de witte scharreleieren liggen meestal op de onderste plank in het schap waarbij mensen bijna op hun knieën moeten gaan liggen om erbij te kunnen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!