Winterkou bedreigt de paasvuren
27-03-2013
• leestijd 2 minuten
Droogte door de aanhoudende winterkou bedreigt de traditie van het ontsteken van paasvuren dit weekeinde. En dat terwijl de lange winterperiode dit jaar juist voor extra veel geplande paasvuren heeft gezorgd.
Snoeiafval
Veel snoeihout kon namelijk door de kou en de sneeuw niet in de ontheffingsvrije periode tussen 1 oktober en 15 maart worden verbrand. Dus hebben veel agrariërs de opbouw van een paasbult gebruikt om hun snoeiafval alsnog kwijt te raken.
Achterhoek
In de Achterhoekse gemeente Berkelland gaat het bijna om een verdubbeling van het aantal paasvuren in vergelijking met andere jaren. Er is ontheffing aangevraagd voor 64 paasbulten. ,,Want na 15 maart is voor elke verbranding een ontheffing nodig vanwege het broedseizoen voor vogels, '' verklaart een woordvoerster van de gemeente de extra aanvragen. De gemeenten Lochem in de Achterhoek en Oost- en West Stellingwerf in Friesland hebben woensdag het aansteken van paasvuren in het weekeinde verboden. Reden is de aanhoudende droogte in combinatie met veel wind, waardoor een paasvuur makkelijk zou kunnen uitgroeien tot een echte brand.
Gelderland en Overijssel
Met name in Gelderland en Overijssel en op enkele andere plekken in het land gaan vooral op de avond van Eerste Paasdag honderden paasbulten in vlammen op. Er komen elk jaar vele duizenden bezoekers op af. Brandweerlieden bekijken in elke gemeente per brandstapel of het veilig is om die aan te steken onder de huidige weersomstandigheden. ,,Het maakt nogal uit of er veel bomen of huizen rond een paasvuur. staan of dat de bult in een kaal weiland ligt. Ook is de populariteit van paasvuren enorm. Het voorkomen van maatschappelijke onrust kan een reden zijn om het toch door te laten gaan, desnoods met extra veiligheidsmaatregelen'', aldus de VNOG.
De brandweer ziet nog geen aanleiding om een totaalverbod op paasvuren te adviseren, zei een woordvoerster van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) woensdag. De VNOG is de landelijke brandweerspecialist op het gebied van natuurbranden.
In grote delen van het land geldt een extra waarschuwing voor natuurbrandgevaar. In Gelderland en Utrecht is sprake van verhoogde waakzaamheid. ,,Mocht het nog tot code rood - groot gevaar voor branden - komen, dan verandert alles weer qua paasvuur. Maar zover is het nog niet'', aldus de brandweerwoordvoerster.
Heidens gebruik
Het paasvuur is van oorsprong een heidens gebruik. De vuren markeerden het begin van het vruchtbare seizoen en dienden om boze geesten te verdrijven. In delen van Denemarken, Duitsland en Oostenrijk kennen ze die traditie ook.
Klachtenloket
Hoewel in voorgaande jaren maar weinig klachten zijn gemeld opent de provincie Gelderland dit jaar toch weer een klachtenloket voor overlast door paasvuurrook. Bij oostenwind komen daar voornamelijk van de Duitse kant van de grens klachten over overlast door paasvuren binnen. ANP