Kassa

Winkels willen heropening afdwingen via rechter

  •  
26-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
winkel dicht gesloten closed 1127
Winkeliersorganisatie INretail stapt naar de rechter in Den Haag om heropening van winkels af te dwingen. "In het buitenland zijn winkels weer open", stellen de winkeliers. Ze vinden dat winkels hier ook best veilig open zouden kunnen. Wanneer de zaak dient, is nog niet bekend. Naar verwachting is dit volgende week.
In de zaak verwijst de branche naar de eerder naar buiten gekomen routekaart van het kabinet zelf. De keuze van het kabinet voor de winkelsluiting half december, was een extra verzwarende maatregel die hoorde bij het scenario ‘zeer ernstig’, legt een woordvoerder uit. "We zitten nu qua coronabesmettingen op het niveau ‘ernstig’. Dat is dus conform de eigen routekaart van het kabinet geen reden meer om de winkels gesloten te houden."

'Niet nagedacht over alternatieven'

Ook vinden de winkeliers dat de overheid niet goed heeft nagedacht over alternatieven. De onlangs aangekondigde mogelijkheid voor winkelen op afspraak zou in de praktijk amper werkbaar zijn, omdat de overheid per verdieping maar twee bezoekers tegelijk toelaat. Daarbij is bijvoorbeeld geen rekening gehouden met tuincentra, die vaak alleen een begane grond hebben maar wel een heel groot oppervlak beslaan.
Intussen is de schade voor ondernemers enorm, becijfert INretail. Momenteel zijn 56.000 winkeldeuren gesloten, dat kost 700 miljoen euro omzet per week. Van de 300.000 banen bij winkeliers staan er volgens de branchevereniging 50.000 tot 60.000 op de tocht als dit nog langer duurt. Er dreigt volgens de organisatie een kaalslag met "enorme maatschappelijke en economische gevolgen". ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!