Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Winkeliers moeten klanten zonder mondkapje weigeren

01-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
328 keer bekeken
  •  
zelfgemaakt mondkapje 1127

Winkeliers moeten klanten die weigeren een mondkapje te dragen buiten zetten. Anders kunnen de winkeliers een boete krijgen of zelfs hun winkel moeten sluiten. Hiervoor waarschuwt het Veiligheidsberaad, waarin de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's zitten. Vandaag gaat de mondkapjesplicht in publieke ruimtes in.

De detailhandel moet de eigen verantwoordelijkheid nemen en de wet gehoorzamen, anders zijn de winkeliers volgens de burgemeesters de klos. "Een winkelier bepaalt zelf wie er in de zaak komt. Het merendeel dat geweigerd wordt, gaat gewoon weg. Lukt het niet, dan kunnen zij de politie of boa's waarschuwen", stelt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen na afloop van het beraad.

Enkele ketens willen mondkapjesplicht niet handhaven

Enkele ketens hebben al aangegeven dat zij niet willen gaan handhaven op de plicht, maar de burgemeesters benadrukken dat dit een overtreding is. Zij zullen eerst waarschuwen, maar hoge boetes en sluitingen volgen.

Vanaf vandaag is het dragen van mondmaskers niet alleen verplicht in openbare plekken als musea, winkels en theaters, maar ook in bushokjes en tramhaltes moeten mensen een mondmasker dragen. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 95 euro. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!