Winkeliers eisen einde 'marktverdeling'
06-07-2010
• leestijd 1 minuten
Detailhandel Nederland roept de Europese Commissie op tot diepgaand onderzoek naar marktverdeling door fabrikanten. Nationale verkooporganisaties van fabrikanten weigeren geregeld producten te verkopen aan winkels in een andere lidstaat. Dat heeft bureau Brussel van Detailhandel Nederland maandag laten weten.
Nederlandse winkels kunnen daardoor bij de inkoop niet profiteren van prijsverschillen tussen Europese lidstaten. ,,Het is duidelijk dat de Europese interne markt hier niet werkt'', stelt Patricia Hoogstraaten, bestuurslid van Detailhandel Nederland. Zij reageert daarmee op het maandag door de Europese Commissie gepubliceerde onderzoeksrapport ,,Naar efficiëntere en eerlijker detailhandelsdiensten in de Europese markt in 2020''. Daarin analyseert de Commissie de werking van de detailhandelsmarkten en doet aanbevelingen voor verbeteringen.
Volgens Detailhandel Nederland werken fabrikanten parallelimporten tegen, waardoor er vaak aanzienlijke prijsverschillen bestaan tussen lidstaten. Uit onderzoek door de Europese Commissie blijkt dat de prijzen van levensmiddelen en niet-alcoholische dranken in België gemiddeld 28,4 procent hoger liggen dan in Nederland.
De Socialistische Partij (SP) deelt de mening van Detailhandel Nederland. Het aanpakken van illegale marktverdeling behoort tot de kerntaken van de Europese Commissie, vindt Europarlementslid Dennis de Jong.
De SP'er ziet met vreugde dat het onderzoeksrapport van de commissie ook stelt dat kleine winkels steeds belangrijker worden. De kleine winkels blijken erg gunstig in leeglopende dorpen, maar ook voor het milieu en voor het toenemend aantal ouderen in Europa. ,,Helaas mis ik in het rapport wat de Europese Commissie gaat doen om de kleine winkels te steunen, want die hebben het ook in Nederland heel moeilijk'', aldus De Jong.
Bron: ANP