Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Winkeliers bang om klanten te verliezen, berekenen hogere kosten niet altijd door

05-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
826 keer bekeken
  •  
kassabon_ruilen_20230414

Door de inflatie is bijna alles duurder geworden voor de consument. Toch zegt driekwart van de ondernemers hogere kosten niet of maar deels door te berekenen aan de klant. Ze vrezen dat hogere prijzen consumenten afschrikken, waardoor die sneller naar de concurrentie gaan. Dat meldt Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een rondvraag onder ondernemers.

Nadat de dagelijkse boodschappen in rap tempo duurder zijn geworden, klinkt vaker de kritiek dat bedrijven de hoge inflatie aangrijpen om de prijzen nog een beetje extra te verhogen om meer winst te boeken. Ook de Europese Centrale Bank onderzoekt of dit soort extra prijsverhogingen de inflatie stuwen. Maar uit de onderzoeksresultaten van het Centraal Bureau voor de Statistiek rijst in elk geval niet beeld op dat deze zogeheten "graaiflatie" op grote schaal plaatsvindt.

Deel bedrijven berekent niet alle extra kosten door in de prijs 

Bijna 28 procent van de bedrijven vreest een slechtere concurrentiepositie en berekent daarom niet alle extra kosten door voor bijvoorbeeld energie, lonen of grondstoffen.

Een op de vijf bedrijven verwacht veel minder te verkopen als klanten moeten opdraaien voor alle kostenstijgingen. Daarnaast gaf 23 procent van de ondernemingen aan dat afspraken over prijsstijgingen al vastliggen in contracten. Een op de vier bedrijven liet weten geen extra kosten te hebben gehad, of ze volledig door te kunnen berekenen.

Vijf procent van de bedrijven vindt eigen schuldenlast problematisch

In de Conjunctuurenquête Nederland ging ook aandacht uit naar de schuldenlast bij ondernemers. Ruim 5 procent van alle bedrijven vindt de eigen hoeveelheid schulden een probleem. De meeste zorgen daarover leven in de horeca, waar 13 procent van de ondernemers de eigen schuldenlast als problematisch bestempelt.

Het CBS verzamelde de gegevens voor het onderzoek begin april, samen met de KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw en werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW. De antwoorden komen van bedrijven met minimaal vijf medewerkers die niet in de financiële sector actief zijn. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!