Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Winkeliers geven minder plastic tasjes aan klant

18-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
plastictas 930x520
Winkeliers geven fors minder plastic tasjes aan klanten. Volgens onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaan er zo'n 71 procent minder plastic tasjes over de toonbank nu de consument ervoor moet betalen.
Tegen plastic zwerfafval
De maatregel is 1 januari 2016 ingevoerd door staatssecretaris Sharon Dijksma om het plastic zwerfafval aan te pakken. Uit het onderzoek van bureau SAMR blijkt dat drie op de tien winkeliers nu een gratis papieren tas aanbieden ter vervanging van de plastic tas. Dat vinden ze klantvriendelijker dan geld vragen voor een plastic variant.
'Verbod werkt'
,,De resultaten laten zien dat het verbod op het gratis weggeven werkt. Dat is een grote winst voor het milieu. Er worden niet alleen minder tassen geproduceerd. Het verbod zorgt ook voor een tastbare afname van plastic troep op straat en in het water", reageert de staatssecretaris. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

tenormin
tenormin19 apr. 2017 - 17:11

Hier, in Californië betalen we ook 10$ cent voor papieren tas. Zouden ze thuis ook moeten doen. Iedereen heeft toch wel boodschappen tassen? Ben het wel met @fikfeeks eens dat de verpakkingen veel te groot zijn.

pk49
pk4919 apr. 2017 - 12:47

nu nog de verpakkingen van levensmiddelen. Ik scheid afval en als je ziet wat voor plastic ik per week binnenhaal via de supermarkten. vraag ik me het nut van deze maatregel zoalang de supermarkten de klanten overspeoeln met plastic verpakkingen. Vooral Appie kan er wat van, laatst een biefstuk gekocht die drievoudig was ingepakt in plastic.

fikfeeks
fikfeeks19 apr. 2017 - 12:34

Als er nu nog eens met de fabrikanten een afspraak gemaakt zou worden dat de onnodige [ meestal veeeel te grote] verpakkingen verdwijnen, zou dat pas een grote winst zijn voor het milieu. Terug naar vroeger. Groente en fruit los in je boodschappentas op  de markt of in papier. 

1 Reactie
cantate
cantate19 apr. 2017 - 22:12

Nou ja, los in je boodschappentas is niet altijd de beste optie (denk maar aan zacht fruit, dat door andere dingen zou worden geplet) maar wel gewoon in papier. Is nog veel gemakkelijker te openen ook, dan al die plastic verpakkingen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!