Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Windows-computers lopen wereldwijd vast door fout in software

19-07-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
11321 keer bekeken
  •  
blauw scherm 1280 windows

Medewerkers van bedrijven en publieke organisaties wereldwijd kregen vrijdagochtend een blauw scherm te zien nadat ze een update hadden geïnstalleerd op hun Windows-computer. De oorzaak ligt bij het cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, dat inmiddels ook een oplossing heeft gevonden.

Experts wezen de Crowdstrike Falcon-software aan als oorzaak. Een recente update van dit programma pakte fout uit. De software moet bescherming bieden tegen cybergevaar, zoals ransomware.

update 11.33 uur

Cyberbeveiligingsbedrijf Crowdstrike zegt een oplossing te hebben voor de problemen die zich voordoen met Microsofts Windows-besturingssystemen. Dit heeft het bedrijf laten weten aan IT-afdelingen van klanten.

"Crowdstrike Engineering heeft het probleem geïdentificeerd en de wijzigingen teruggedraaid", laat het bedrijf weten. Als de computers blijven crashen moet de update handmatig worden verwijderd. Hoe snel alle problemen hiermee verholpen zijn, is niet duidelijk.

Particulieren met een Windows-pc

De problematiek draait niet om Windows als besturingssysteem, maar om Windows-computers waarop de software van Crowdstrike draait. Met name bedrijven maken gebruik van die beveiligingssoftware.

“Mensen thuis hoeven zich geen zorgen te maken over hun computers”, verklaart Jake Moore, wereldwijd cybersecurity-adviseur bij beveiligingsbedrijf ESET tegenover Forbes. Hij adviseert consumenten wel om updates die Microsoft uitbrengt voor Windows toe te staan ​​en deze, indien mogelijk, automatisch te installeren. Mensen met een Windows-pc van het werk kunnen het beste hun werkgever of IT-helpdesk inschakelen bij problemen.

Kamerleden: weerbaarheid moet beter

De computerstoring in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

NCSC monitort problemen

Het Nationaal Cyber Security Centrum meldt de technische problemen die organisaties ondervinden door de storing te monitoren. Updates worden op deze pagina geplaatst. Het NCSC verwacht dat de meeste getroffen organisaties de systemen in de loop van de dag volledig kunnen herstellen. 

Problemen voor luchtvaart

Wereldwijd hebben computers last van de softwarefout. In ons land ondervonden onder andere het UWV maar ook vliegmaatschappijen en luchthaven Schiphol problemen door de wereldwijde computerstoring.

update 15.30 uur

Schiphol meldt vrijdagmiddag dat de computersystemen weer zijn opgestart en dat samen met de luchtvaartmaatschappijen wordt geprobeerd om reizigers zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te krijgen. De luchthaven raadt reizigers aan om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappijen en de actuele reisinformatie in de gaten te houden.

KLM roept passagiers op om niet naar de luchthaven te komen als hun vlucht niet meer vertrekt of ernstig vertraagd is. "Wij realiseren ons dat dit voor groot ongemak zorgt bij onze klanten, zeker nu de zomervakantie net is begonnen. KLM werkt met man en macht aan het herstel van de operatie. Wij adviseren passagiers de website KLM.com of de KLM-app in de gaten te houden voor actuele informatie over hun vlucht", aldus een verklaring.

Ook vluchten van en naar Eindhoven Airport hadden vrijdag last van de storing. In de vertrekhal stonden lange rijen omdat ruimbagage en passagiers alleen handmatig kunnen worden ingecheckt.

EU Claim: gedupeerde reizigers krijgen geen compensatie

Alleen extra gemaakte kosten
Reizigers die door de wereldwijde computerstoring worden gedupeerd, hoeven niet te rekenen op compensatie. Ze kunnen hooguit extra gemaakte kosten terugkrijgen, zegt EU Claim, een organisatie die gespecialiseerd is in het terugvragen van geld bij luchtvaartmaatschappijen.

"Een computerstoring is een buitengewone omstandigheid", laat een woordvoerder van EU Claim weten. "De luchtvaartmaatschappij heeft daar geen invloed op en kan dus ook niet aansprakelijk worden gesteld."

Volgens EU Claim kunnen reizigers alleen extra kosten declareren die ze door het missen van hun vlucht maken. "Bijvoorbeeld als ze een overnachting moeten boeken of extra vervoer moeten regelen."

Door de storing zijn er ook problemen gemeld op de luchthavens van Berlijn, Sydney en Mumbai. Ook maatschappijen als American Airlines, Delta Airlines, Turkish Airlines en United Airlines waren getroffen.

Ziekenhuizen hervatten zorg

Nederlandse ziekenhuizen die vallen onder zorgorganisatie Treant annuleerden vrijdagochtend operaties vanwege de computerstoring.

De ziekenhuizen van de zorgorganisatie in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal hervatten om 13.00 uur de geplande zorg op de poli's. Ook operaties werden weer hervat. Door de wereldwijde computerstoring konden de poli's urenlang geen patiënten ontvangen en werden operaties geannuleerd. Ook werden patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio gebracht.

"De wereldwijde storing waardoor er diverse problemen waren met telefonie en ICT is inmiddels verholpen. We zijn weer telefonisch bereikbaar", meldt Treant op de website. De spoedeisende hulp in Emmen en de basisspoedposten in Hoogeveen en Stadskanaal zijn om 11.30 uur weer opengegaan.

Busvervoer ook getroffen

In delen van de provincie Utrecht en Flevoland was een tijdlang geen busvervoer door allGo, Keolis R-net en Syntus vanwege de wereldwijde computerstoring. De bussen van vervoerder Keolis Nederland gaan in de loop van de middag weer rijden. Het bedrijf waarschuwt dat het nog enige tijd kan duren voordat alle bussen weer op de juiste locatie zijn.

Bronnen: ANP/AD/Forbes/RTL

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai
14 sep. 2024 - 8:56
Onzin dat verbieden als je ook maar een beetje verstand hebt van reclame is dat het merkgerelateerd is en dat er niemand is die meer benzine gaat gebruiken hooguit van leverancier wisselen. Volslagen waanzin deze goedbedoelde actie lost werkelijk niets anders op dan een gevoel iets te doen wat totaal zinloos is en er goed uit ziet voor de bühne.
Algra12345
Algra12345
13 sep. 2024 - 15:26
Deze reactie is verwijderd
Markzelluf
Markzelluf
13 sep. 2024 - 12:38
Eerlijk gezegd denk ik dat ik niet meer auto ga rijden als ik reclame van Shell zie. Ik ga daarentegen wel meer zin in vakantie krijgen als ik foto's van verre oorden te zien krijg. En ik moet de 'lekkere trek' onderdrukken bij reclames van sommige hapjes en drankjes. Vakanties, zeker vliegvakanties, en consumptie - zeker van vlees en alcohol - hebben nogal wat nadelige sociale en ecologische gevolgen. Verbieden we wel de juiste reclames?
1 Reactie
vdbemt
vdbemt16 sep. 2024 - 20:11
Fossiel is niet alleen benzine. Het is ook gas, kolen en olie. Als je als land naar de duurzame alternatieven toe wilt, is het tegendraads om voor fossiel reclame te blijven maken.
Frits Jansen
Frits Jansen
13 sep. 2024 - 11:16
Ik dacht dat voor sigarettenreclame een soortgelijke discussie woedde, en dat toen is gezegd dat voor een legaal vergelijkbaar product reclame gemaakt moet blijven kunnen. Deze reclame dient ook niet om benzinegebruik te stimuleren maar voor de concurrentiestrijd. Een verbod speelt de grote spelers in de kaart want die kennen de mensen toch wel. Volgens onze Grondwet geldt overigens geen vrijheid van meningsuiting voor handelsreclame.
Backtobasics
Backtobasics
13 sep. 2024 - 8:15
Den Haag is tegenwoordig een stuk prettigere en creatievere stad dan Amsterdam, die nog de wel naam heeft "links en vooruitstrevend" te zijn maar in werkelijkheid bevolkt wordt door massatoeristen en oerconservatieve yuppen.
2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen13 sep. 2024 - 12:27
De oerconservatieve yup, een nieuw fenomeen. Was YUP geen afkorting voor "young urban professional"? Rijkdom hoort er wel bij, maar ik moet nadenken of conservatisme er wel bij hoort.
Backtobasics
Backtobasics13 sep. 2024 - 14:49
@Frits Jansen Inderdaad Yup is een "young urban professional", en waarschijnlijk is door de grote invloed van financieele (of gerelateerde) instellingen in Amsterdam het conservatisme daar ook steeds meer binnengeslopen. Als je je een beetje verdiept in deze instellingen, kom je er al snel achter dat er veelal conservatieve krachten achter zitten.
Robbin_T
Robbin_T
13 sep. 2024 - 7:56
Mooie foto. “Als je af wilt van fossiele brandstoffen, dan stop je met reclames die fossiele brandstofgebruik promoten.” Precies. Ik ga echt niet meer tanken met mijn auto als ik niet overal abri's zie met reclames voor Shell. Net zoals dat niemand meer rookt sinds er geen tabaksreclame meer is. Heeft er iemand trouwens ooit reclame gemaakt voor het gebruik van aardgas?
5 Reacties
Vuurrood
Vuurrood13 sep. 2024 - 8:32
Robbin: Heeft er iemand trouwens ooit reclame gemaakt voor het gebruik van aardgas? Onze eigen regering toenmaals! Heel Nederland moest aan het aardgas! Voor miljoenen aan overheidscampagnes zijn er toen gevoerd!
Anna R. Chist
Anna R. Chist13 sep. 2024 - 9:33
[Heeft er iemand trouwens ooit reclame gemaakt voor het gebruik van aardgas?] Ow zeker wel, met een liedje erbij. Kan hem niet op yt vinden maar wel andere reclames voor aardgas.
Robbin_T
Robbin_T13 sep. 2024 - 9:47
@Vuurrood Daar heb je helemaal gelijk in. Helaas dat dat niet nog een keer lukt met de overstap naar warmtepompen.
Zandb
Zandb13 sep. 2024 - 9:55
Robbin U betaalt liever veel meer voor uw benzine omdat er reclame gemaakt wordt (en vooral ook dat er gesponsord wordt) die nutteloos is?
Redskibeat
Redskibeat13 sep. 2024 - 10:15
@Anna, Klopt in de jaren 60-70 was er de 'Gasbel-campagne' die mensen moest overtuigen over te stappen op gas zijnde schonere energie dan kolen. Welke muziek er onder zat, weet ik niet meer. In 1938 was er al een gasreclame met het liedje "Gasch is niet duur". In de jaren 80 was er een liedje 'Van Aigen Bodem' over de gevolgen van de gaswinning van de Groningse groep De Tuutjefloiters.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor