Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wil jij 1.000 euro budget voor een opleiding? Zo vraag je het aan

  •  
17-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4652 keer bekeken
  •  
thuisstudie 1127

Elk jaar kunnen werkenden en werkzoekenden éénmalig aanspraak maken op maximaal 1.000 voor scholing en ontwikkeling. Wil jij weten hoe je dit kunt aanvragen en wat de voorwaarden zijn? Lees dan verder, want vanaf 28 februari is dit budget beschikbaar. 

Het STAP-budget staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie budget. Door middel van deze subsidie wil de overheid bijdragen aan de verbetering van de arbeidsmarktpositie van werkenden en werkzoekenden. Als je je laat om- of bijscholen, zorg je ervoor dat je je blijft ontwikkelen waardoor jouw positie op de arbeidsmarkt erop vooruitgaat, is het idee.

Dit zijn de voorwaarden

Wie kan er aanspraak maken op de maximaal 1.000 euro? Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget moet je volgens de Rijksoverheid en het UWV voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent tenminste 18 jaar oud en hebt de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt;
  • Je bent een EU-burger of partner van een EU-burger;
  • Je bent in de periode van 2 jaar en 3 maanden tot 3 maanden voorafgaand aan de subsidieaanvraag voor ten minste 6 maanden in Nederlands verzekerd voor de volksverzekeringen;
  • Je maakt geen gebruik van een andere financiering voor scholingskosten, zoals studiefinanciering, studievoorschotvoucher of lerarenbeurs;
  • De training, cursus of opleiding moet in het STAP-scholingsregister staan en mag nog niet zijn gestart op het moment dat het STAP-budget wordt aangevraagd;
  • De aanvraag dient minimaal 4 weken voor de start van de opleiding aangevraagd te worden;
  • Je hebt in het betreffende kalenderjaar nog geen STAP-budget toegekend gekregen;
  • Jouw cursus of opleiding start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn.

Welke opleidingen?

Op verschillende sites zoals STAP-budget kun je zien welke opleidingen je kan doen met het budget. Door de filters scherp te stellen kun je een opleiding kiezen naar jouw keuze. De opleidingen zijn zowel online als fysiek en er is keuze uit eendaagse en meerdaagse opleidingen. Als je een opleiding hebt gevonden dan kun je een aanvraag doen. Een aanvraag kan je enkel versturen tijdens een aanvraagperiode. De eerstvolgende aanmeldperiode start op dinsdag 28 februari 2023 om 10:00. Je kunt dan je STAP-budget aanvragen bij UWV.

Hoe doe je een aanvraag?

Je kan je inschrijven voor een opleiding bij één van de opleiders. Wanneer je je hebt aangemeld voor een opleiding krijg je een STAP-aanmeldingsbewijs van de opleider. Bewaar dit bewijs goed en zet hem om naar een jpg-bestand, png-bestand of PDF. Vervolgens zorg je ervoor dat je op de inschrijfdatum iets voor de openingstijd klaar zit met je DigiD en je STAP-aanmeldingsbewijs. Schrijf je wanneer het portaal open is zo snel mogelijk in. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag door de UWV betaald aan de opleider.

Wees op tijd

Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat veel mensen zich willen aanmelden voor het STAP-budget. Elk jaar zijn er vijf tijdvakken waarover de subsidie wordt verdeeld. Niet elke aanvraag zal dus worden ingewilligd. Wees er dus op tijd bij!

Bronnen: Rijksoverheid, UWV, Stap-budget.nl, ICM

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.