Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Wil je effectief bladruimen? Raadpleeg deze tips

18 nov 2019
  •  
leestijd 3 minuten
hark bladeren herfst 1127 634
Over een maand zijn de meeste bomen en struiken van hun bladertooi verlost . Hoe kun je het beste je stoep of tuin bladvrij maken? Met deze tips kom je de herfst goed door!

Blad in de tuin

Menige bladruimer heeft de ambitie om al het gevallen blad op te ruimen. Opgeruimd staat misschien wel netjes, maar het is niet nodig! Bladeren vergaan en kunnen voor voedsel dienen in het nieuwe jaar. Dit is een volkomen natuurlijk proces. In perken rond planten vormen de bladeren ook nog eens een natuurlijke bescherming tegen nachtvorst, óók voor overwinterende dieren en insecten. Laat de ambitie om alles op te ruimen dus gerust varen. Haal blad wel weg van het gazon, zeker als er een flinke laag ligt. Het blad kan zonlicht tegenhouden en op den duur voor kale plekken zorgen. Mocht je een vijver in de tuin hebben, is het beter om daar het blad ook uit te vissen. De waterkwaliteit gaat achteruit als er veel blad in het water is gevallen. Span een net over je vijver om te voorkomen dat er loof in valt.

Blad op stoep of terras

Overal waar je een stenen ondergrond hebt, kun je het beste wel blad ruimen. Op de stoep, terras of oprit kan het gevallen blad op den duur een glibberige, verterende laag vormen. Als het heeft geregend wordt het extra glad. Houd daarom met name de looppaden bladervrij.
TIP
Als je veel bij elkaar geveegde bladeren in een keer wil opruimen, maak dan gebruik van een laken of een stuk zeil. Leg deze op je stoep of gazon. Wel even vastzetten met bijvoorbeeld een steen op elke hoek van het doek. Als je het verzamelde blad daarop deponeert kun je het daarna makkelijk opruimen.

Waar laat je het blad?

Heb je een composthoop in je tuin? Deponeer het blad daar. Compost is, volgens de Dikke Van Dale, 'meststof uit plantaardig afval'. Doe dus je voordeel met de gevallen bladeren. Als je de bladhoop de hele winter laat liggen, dan kun je de bovenste en middelste laag in de lente uitstrooien in de tuin. Met het natuurlijke en organische compostmateriaal voorzie je de bodem van voedsel. Met een hark of cultivator meng je in het voorjaar de resten door de toplaag van de grond.
Heb je geen of composthoop? Bij elkaar geveegd blad kan in de gft-bak. De T staat immers voor tuinafval. De afvalophaaldiensten maken van de gft-resten onder andere compost. In sommige gemeenten kun je het blad ook kwijt in speciale bladkorven, die her en der langs de straat staan. Verzameld blad kan ook bij de meeste milieubrengstations worden gedeponeerd, waar je het hele jaar door terecht kan met je tuinafval.

Opruimen met welk materiaal?

Veel mensen storen zich aan de herrie van bladblazers. De tweetakt blazer maakt niet alleen een hoop lawaai, maar de uitstoot is ook nog eens vervuilend! Voor de viertakt benzineblazers geldt hetzelfde, hoewel deze machines ietsje ‘schoner’ zijn. Wil je toch met de blazer aan de slag? Tegenwoordig zijn er tevens elektrische exemplaren verkrijgbaar. Let er wel op dat je je gehoor beschermt. Ook deze apparaten maken lawaai dat schadelijk kan zijn voor je gehoor. Pak als het even kan gewoon de bezem en de bladhark erbij. Met deze gereedschappen doe je de nodige lichaamsbeweging op en de buurman -of vrouw hoeft zich niet te storen aan het bladblazerlawaai.

Tot slot: Heb je weleens gehoord van 'mulchen'?

Gevallen blaadjes kun je ook gebruiken om te ‘mulchen’. In deze radioreportage van onze Vroege Vogels-collega’s hoor je wat dit precies is en leer je hoe je een winterdeken maakt in de moestuin! Beluister de reportage hieronder.
bronnen: Tuincursus-online.nl, Tuinadvies.nl, Snoeiplek.nl, Volkskrant

Meer over:

, , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!