Kassa

Wil je effectief bladruimen? Raadpleeg deze tips

08-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6016 keer bekeken
  •  
hark bladeren herfst 1127 634

Over een maand zijn de meeste bomen en struiken van hun bladertooi verlost. Hoe kun je het beste je stoep of tuin bladvrij maken? Met deze tips kom je de herfst goed door!

Menige bladruimer heeft de ambitie om al het gevallen blad op te ruimen. Opgeruimd staat misschien wel netjes, maar het is niet nodig! Bladeren vergaan en kunnen in de bodem voor voedsel dienen in het nieuwe jaar. Dit is een volkomen natuurlijk proces. In perken rond planten vormen de bladeren ook nog eens een natuurlijke bescherming tegen nachtvorst, óók voor overwinterende dieren en insecten. Laat de ambitie om elk blaadje op te ruimen dus gerust varen.

Haal blaadjes van gazon en uit vijver

Haal blad wel weg van het gazon, zeker als er een flinke laag ligt. Het blad kan zonlicht tegenhouden en op den duur voor kale plekken zorgen. Mocht je een vijver in de tuin hebben, is het beter om daar het blad ook uit te vissen. De waterkwaliteit gaat achteruit als er veel blad in het water is gevallen. Span een net over je vijver om te voorkomen dat er loof in valt.

Blad op stoep of terras

Overal waar je een stenen ondergrond hebt, kun je het beste wel blad ruimen. Op de stoep, terras of het oprit kan het gevallen blad op den duur een glibberige, verterende laag vormen. Als het heeft geregend wordt het extra glad. Houd daarom met name de looppaden bladervrij.

TIP
Als je veel bij elkaar geveegde bladeren in een keer wilt opruimen, maak dan gebruik van een laken of een stuk zeil. Leg deze op je stoep of gazon. Wel even vastzetten met bijvoorbeeld een steen op elke hoek van het doek. Als je het verzamelde blad daarop deponeert kun je het daarna makkelijk opruimen.

Waar laat je het blad?

Heb je een composthoop in je tuin? Deponeer het blad daar. Compost is, volgens de Dikke Van Dale, "meststof uit plantaardig afval." Doe dus je voordeel met de gevallen bladeren. Als je de bladhoop de hele winter laat liggen, dan kun je de bovenste en middelste laag in de lente uitstrooien in de tuin. Met het natuurlijke en organische compostmateriaal voorzie je de bodem van voedsel. Met een (verticuteer)hark of cultivator meng je in het voorjaar de resten door de toplaag van de grond.

Heb je geen of composthoop? Bij elkaar geveegd blad kan in de gft-bak. De T staat immers voor tuinafval. De afvalophaaldiensten maken van de gft-resten onder andere compost. In sommige gemeenten kun je het blad ook kwijt in speciale bladkorven, die her en der langs de straat staan. Verzameld blad kan ook bij de meeste milieubrengstations worden gedeponeerd, waar je het hele jaar door terecht kan met je tuinafval.

Voorkom bladblazerlawaai, pak de bladhark

Veel mensen storen zich aan de herrie van bladblazers. De tweetakt blazer maakt niet alleen een hoop lawaai, maar de uitstoot is ook nog eens vervuilend! Voor de viertakt benzineblazers geldt hetzelfde, hoewel deze machines ietsje ‘schoner’ zijn. Wil je toch met de blazer aan de slag? Tegenwoordig zijn er tevens elektrische exemplaren verkrijgbaar. Let er wel op dat je je gehoor beschermt. Ook deze apparaten maken lawaai dat schadelijk kan zijn voor je gehoor. Pak als het even kan gewoon de bezem en de bladhark erbij. Met deze gereedschappen doe je de nodige lichaamsbeweging op en de buurman -of vrouw hoeft zich niet te storen aan het bladblazerlawaai.

Tot slot: Heb je weleens gehoord van 'mulchen'?

Gevallen blaadjes kun je ook gebruiken om te ‘mulchen’. In deze radioreportage van onze Vroege Vogels-collega’s hoor je wat dit precies is en leer je hoe je een winterdeken maakt in de moestuin! Beluister de reportage hieronder.

Heb jij een vraag over tuinieren? Of over een andere consumentenkwestie? Stel deze op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Beschik je over kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum!

Heb jij bladruimtips die je wilt delen? Praat mee en deel deze hieronder!

bronnen:  Snoeiplek.nl, Tuinadvies.nl,Tuincursus-online.nl, Volkskrant, Vroege Vogels

Artikel geüpdatet november 2021

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

omatine
omatine15 nov. 2021 - 21:09

Oh, ik schrok van de titel over blad harken. Maar gelukkig beginnen ze met een pleidooi om het vooral zoveel mogelijk te laten liggen. De insecten - en daarmee de vogels - zullen je dankbaar zijn!

gijzzz
gijzzz8 nov. 2021 - 16:33

Bladeren zijn gratis superbodemverbeteraars. Dus zeker niet in de GFT gooien maar netjes onder de planten in de borders gooien. In de natuur bestaat er niet zoiets als “afval”. Binnen no-time zul je ook zien dat de wormen, torretjes, paddestoelen, schimmels en pissenbedden er mee aan de slag gaan. Kortom al het bodemleven is er erg blij mee. Verder is het ook een belangrijk onderdeel van winterschuilplaatsen voor egels. Dus tenzij je zo’n opgeruimd betonparadijsje hebt in plaats van een echte tuin vooral niet weggooien.

Marga van der Torre
Marga van der Torre8 nov. 2021 - 10:40

Volgens mij is het juist niet goed om eikenbladeren te laten liggen in verband met het looizuur dat er in zit. De grond raakt hierdoor verzuurd. En daarom vast ook niet goed voor de compost.

2 Reacties
tenormin
tenormin8 nov. 2021 - 13:41

Ik zie er niet veel brood in om eikenbladeren te gaan scheiden van andere bladeren, veel te veel werk als er diverse soorten bomen in je tuin staan.

thieu
thieu22 nov. 2021 - 10:30

Niet (helemaal) waar. "Heel interessant om te weten is dat, in veel van de grootse tuinen in de wereld, versnipperde eikenbladeren de meest geprefereerde mulch is, omdat die wat langer blijft liggen. Wees dus niet bang om eikenbladeren te gebruiken in je compost of als ingrediënt voor je mulch: ze zijn in wezen onschadelijk en kunnen zelfs heel nuttig zijn. Zorg er juist voor dat ze versnippert zijn." https://www.deboomdokter.be/blog/gazon-en-tuin/zijn-bladeren-van-de-eik-met-tannine-of-looizuur-slecht-voor-het-gazon/

korenbloem2000
korenbloem200018 nov. 2019 - 13:21

Mijn buurman blaast met een elektrische bladerenblazer vlijtig alle bladeren uit zijn tuin en onder de carport weg, onder de schutting door naar mij en de rest over straat.......

audb
audb18 nov. 2019 - 12:39

Heb je bomen in je tuin of in de buurt? gooi dan daar het neer zodat de bodem beschermd wordt tegen de kou. Ook op grasvelden kan je de bladeren gewoon uitstrooien maar niet waar kinderen spelen of voetballen. Ook zou je het in  een grote bak kunnen doen en daar aarde over heen gooien zo heb je met de lente goede tuin aarde. Een tip, gooi wat wormen er bij die verteren de bladeren en ze leveren de beste aarde op.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!