Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wie heeft er maandag nog beeld?

09-12-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
In de nacht van 10 op 11 december gaat het analoge televisiesignaal uit de lucht. Dat betekent dat mensen met een sprietantenne op het dak vanaf maandag geen TV meer hebben. Digtenne is de goedkoopste oplossing om vanaf maandag toch weer gewoon ontvangst te hebben. We vragen ons af er problemen komen vanaf maandag.
In de nacht van zondag op maandag worden de ouderwetse analoge antennes waarmee we al vanaf 1951, thuis en op de camping, TV en radio konden ontvangen, uitgezet. Voor mensen die kabel of een schotel hebben, verandert er niets. Maar bezitters van een sprietantenne hebben vanaf maandag geen beeld meer. Als deze mensen geen aansluiting op de kabel kunnen krijgen of gewoon geen geld over hebben voor de aanschaf van een schotel, dan is DVB-T de enige oplossing.
DVB-T is een systeem dat de ontvangst van digitale radio en TV via de lucht mogelijk maakt.
Bij KPN is het systeem onder de naam Digitenne al een poosje te koop. Kassa krijgt de laatste weken erg veel vragen over Digitenne. Één vraag wordt het meest gesteld: Heb ik ontvangst maandag?
KPN lijkt handig in te spelen op deze verandering. Begin dit jaar kostte de goedkoopste Digitenne-decoder zonder extra abonnement nog 39,95. Nu is dat 84,95. Meer dan het dubbele dus.
In studio was Arjan Wiertz aanwezig, specialist op het gebied van digitale televisie. Volgens Wiertz zullen er gaten in de dekking zijn. En ook omschakeling is voor veel mensen ingewikkeld: hoe sluit ik het aan, werkt mijn dakantenne wel goed? Is de apparatuur/kabels niet verouderd? Honderd en één redenen waardoor mensen die via de ether keken, maandag geen beeld zouden kunnen hebben.
Volgens Wiertz is het verder opmerkelijk dat de tuners die KPN hiervoor verkoopt 85 euro kosten. Maar dat is dan zonder abonnement. Met abonnement krijgt u 35,- euro korting. Toen KPN begon met digitale tv, 2 jaar geleden, kosten die apparaten 40 euro, maar dat was alleen bij een abonnement. KPN zegt dat de huidige tuners béter zijn. Volgens Wiertz is is de buitenkant zo goed als exact hetzelfde. En heeft hij vanuit de vakhandel ook geen signalen ontvangen dat de nieuwe tuner daadwerkelijk beter beeld zou geven.
Mensen die vanaf maandag geen beeld meer hebben kunnen naar site van Wiertz gaan, www.geenbeeld.nl  Op deze site kan men gegevens achterlaten als men geen ontvangst heeft. Op deze manier krijgt men een mooi beeld van de blinde vlekken in Nederland. Ook kan men er alternatieven vinden voor Digitenne.
Ik heb gezegd dat de tuners voor 39,95 inclusief abonnement waren. Nu 84,95 excl. Abonnement (indien een consument een abonnement afsluit krijgt deze 35,- retour)
Verschil aan de buitenkant is er nauwelijks (oude tuner heeft aan-uit knop). Vanuit de vakhandel heb ik geen signalen gekregen dat de nieuwe tuner daadwerkelijk beter beeld zou geven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!