Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

WhatsApp past privacy-opties aan: profielinfo afschermen voor bepaalde contacten

20-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
13714 keer bekeken
  •  
whatsapp_privacy_20220620

In de nieuwste WhatsApp-update krijgen gebruikers meer mogelijkheden qua privacy. Het is voortaan mogelijk om de 'Laatst gezien'-status, je profielfoto en de (gepersonaliseerde) tekst onder 'Info' voor een select aantal contactpersonen te verbergen. Voorheen had je de keuze om deze informatie te tonen aaniedereen, aan al je contactpersonen of aan niemand.

Maar er zijn wellicht situaties denkbaar waarin je bepaalde personen liever geen inzage geeft in deze informatie.

Denk bijvoorbeeld aan een bemoeizuchtige of veeleisende werkgever die even wilt controleren of jij WhatsApp nog hebt geopend sinds het laatste werkgerelateerde appje waar je nog op moet reageren, deelnemers aan een school- of buurtapp waarvoor geldt dat je niet altijd zin hebt om direct op vragen te reageren, of aan een ex-partner van wie je het idee hebt dat diegene jou in de gaten houdt.

Welke redenen je eventueel kunt hebben om bepaalde personen de toegang tot deze informatie te ontzeggen, is een persoonlijke kwestie en zal voor ieder verschillen. Tijd om te kijken naar de praktische kant: hoe stel je het in?

Hoe stel je in welke contacten wat mogen zien?

Voorheen was het zoals gezegd vrij overzichtelijk. Je had de volgende drie mogelijkheden om te bepalen wie wat kan zien:

  • Iedereen: Deze functie houdt in dat alle personen die over jouw telefoonnummer beschikken jouw profielfoto, 'Laatst gezien'-status en persoonlijke infotekst kunnen raadplegen;
  • Mijn contacten: Deze functie houdt in dat alléén personen die als contactpersoon in de lijst 'Contacten' van jouw telefoonboek staan deze informatie kunnen raadplegen;
  • Niemand: Kies je voor deze optie? Dan kan geen enkel contactpersoon deze informatie raadplegen.

Daar is nu dus de optie 'Mijn contacten, behalve...' aan toegevoegd. Maar waar kun je deze privacy-instellingen ook alweer vinden?

  • Open WhatsApp;
  • Ga naar Instellingen;
  • Ga naar Account;
  • Ga naar Privacy;
  • Kies Laatst gezien, Profielfoto of Info (al naargelang jouw persoonlijke voorkeuren);
  • Kies Mijn contacten, behalve... en kies uit de lijst contactpersonen voor welke personen je bepaalde informatie wenst af te schermen.

Niet hetzelfde als blokkeren

De functie is niet hetzelfde als blokkeren. Personen voor wie jij deze informatie voortaan besluit af te schermen, kunnen nog altijd contact met je opnemen via WhatsApp.

Alleen de informatie die ze te zien krijgen, is in dat geval geringer dan wellicht voor andere contactpersonen geldt.

'Online'-status nog wél zichtbaar

Hoe handig dit misschien ook klinkt, er is wel een 'maar'. Op het moment dat jij WhatsApp open hebt, kunnen mensen wél gewoon zien dat jij online bent. Daar hoeft men alleen maar even het gesprek met jou te openen, en of er nu sprake is van een eerdere gesprekshistorie of dat het een gloednieuwe chat betreft, onder jouw gebruikersnaam staat dan wél gewoon de tekst 'Online'.

Honderd procent waterdicht is de nieuwe privacy-optie dus niet: 'Laatst gezien' wordt immers een beetje een wassen neus als mensen kunnen constateren dat jij gewoon online bent. Of WhatsApp van plan is om dat ooit aan te passen, is niet bekend.

Bron: WhatsApp

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!