Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'WhatsApp gebruikt voor spionage'

1 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuten
whatsapp_28.jpg
Via een gat in WhatsApps beveiliging zijn zeker 1400 mensen uit twintig landen, waaronder hoge regerings- en legerfunctionarissen, bespioneerd. Dat melden bronnen rond het onderzoek dat WhatsApp zelf doet tegen persbureau Reuters.
Het zou dankzij de kwetsbaarheid mogelijk zijn geweest om de desbetreffende 1400 telefoons over te nemen. Wie er achter deze hack zit, is niet bekend. De slachtoffers zouden onder meer uit de Verenigde Staten, Mexico, India, Pakistan, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten komen. India heeft WhatsApp om opheldering gevraagd.

Spionagesoftware

Afgelopen dinsdag begon WhatsApp een rechtszaak tegen het Israëlische softwarebedrijf NSO Group. Dit bedrijf zou de spionagesoftware hebben gemaakt die het mogelijk maakt om via WhatsApp op de telefoons te kunnen van onder andere journalisten, diplomaten, mensenrechtenactivisten, dissidenten en hoge regeringsfunctionarissen.

Dader(s) onbekend

Het is niet bekend wie gebruik heeft gemaakt van deze hack-software. NSO Group geeft enkel aan dat het de software aan overheden verkoopt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid was al op de hoogte van een misbruik van een lek in WhatsApp bij het Nationaal Cyber Security Centrum. 

Meer over:

, , , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!