Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wettelijke basis voor testplicht reizigers

04-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
coronatest 2 1127
Mensen die naar Nederland reizen vanuit een gebied met een hoog risico op besmetting met het coronavirus, moeten een negatieve PCR-testuitslag kunnen overhandigen. Daar blijft de kabinet bij en de eis krijgt een stevigere wettelijke basis gezien het belang voor de volksgezondheid.
Sinds vorige week mogen vervoersmaatschappijen alleen reizigers met een negatieve testuitslag meenemen uit risicogebieden. In een kort geding stelde de rechter de overheid in het ongelijk. De overheid liet toen weten tegen die uitspraak in beroep te gaan.

Coronawet

Daarnaast is besloten de testplicht op te nemen in een ministeriële regeling onder de tijdelijke coronawet. Het kabinet werkt ook nog aan een wijziging van de Wet publieke gezondheid, "om iedere discussie over de juridische grondslag voor zover nodig te beslechten".

Zeer ernstig

Het kabinet benadrukt dat de situatie rond het coronavirus in Nederland nog altijd zeer ernstig is. Bovendien is het zaak gemuteerde virussen, zoals de Britse coronavariant die een stuk besmettelijker lijkt te zijn, buiten de deur te houden.

Vakantie

Voor de hele wereld geldt onverminderd dat alle niet-noodzakelijke reizen, bijvoorbeeld vakanties of familiebezoek, met klem worden ontraden. Wie toch naar een risicogebied reist, wordt dringend opgeroepen bij terugkeer tien dagen thuis in quarantaine te gaan. ANP

Meer over:

reizen, corona
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!