Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Verplichte betalingsherinnering voor bedrijven geldt niet voor overheden

1 dec 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
335 keer bekeken
  •  
brievenbus930x520
Bestel je online een product en vergeet je die te betalen, dan is het bedrijf wettelijk verplicht om je een betalingsherinnering te sturen. Dat heeft de overheid zo bedacht. Maar als je van dezelfde overheid een aanslag voor de waterschapsbelasting, gemeentelijke belasting, motorrijtuigenbelasting of een verkeersboete vergeet te betalen, dan zijn de regels ineens anders en kun je direct een aanmaning of verhoging van de boete verwachten. Is dat wel eerlijk?
Klachten
Geeske Kock uit Meppel betaalt haar belastingen altijd op tijd. Tot afgelopen zomer. Ze vergeet haar waterschapsbelasting te betalen en krijgt van belastingkantoor GBLT direct een aanmaning van 7 euro. Ze is verbolgen dat ze gelijk een aanmaning krijgt en niet eerst een kosteloze betalingsherinnering. Geeske is niet de enige. Ongeveer 1 op de 5 nieuwsbrieflezers (19,3 %) heeft het afgelopen jaar een aanmaning van een overheidsinstantie gekregen, zonder dat hier een betalingsherinnering aan vooraf ging. De aanmaning die ze kregen was onder andere voor de waterschapsbelasting (38,1%), de gemeentelijke belastingen (23,8%) en verkeersboetes (13,5%). De meest genoemde reden dat ze de aanmaning kregen, was omdat ze de oorspronkelijke aanslag niet hadden gezien (40,2 %), het vergeten waren om te betalen (34,5 %), of geen geld hadden (11,6%).  
Wat zegt de wet?
Volgens de Invorderingswet 1990 hoeven overheidsinstanties niet eerst een betalingsherinnering te sturen. Dat betekent ze gelijk mogen aanmanen. Maar in het consumentenrecht verplicht de overheid bedrijven om eerst een kosteloze betalingsherinnering te sturen als de consument een rekening niet op tijd betaald. En dat is raar, zegt Ronald van Raak, Tweede Kamerlid van de SP. “De overheid is er voor de burgers en niet andersom. Organisaties moeten mensen niet als verdachten behandelen, dat is niet alleen een zaak van fatsoen, maar ook van goed bestuur. Daar past het mensen sturen van een herinnering ook bij. Je moet mensen geen boete geven omdat ze zich vergissen.” Het Kamerlid gaat naar aanleiding van onze uitzending Kamervragen stellen aan de Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Waterschaps- en gemeentelijke belastingen
Er zijn 14 overheidsinstanties die voor 21 waterschappen de waterschapsbelasting heffen. Sommige van deze kantoren, heffen ook gemeentelijke belastingen. Van deze kantoren versturen 4 wel een kosteloze betalingsherinnering (29%) en de overige 10 doen dat niet (71%) Benieuwd of jij een betalingsherinnering krijgt in jouw regio? Bekijk dan onze interactieve kaart  →
Krijg jij een betalingsherinnering in jouw regio?  
Belastingdienst en Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB)
Ook de Belastingdienst verstuurt soms geen betalingsherinneringen. Bijvoorbeeld bij de omzetbelasting of de motorrijtuigenbelasting. Of je ook een boete krijgt als je vergeet de motorrijtuigenbelasting te betalen, ligt aan het feit of je het al eerder bent vergeten. Het CJIB verhoogt bij een verkeersboete het bedrag met 50% als je deze vergeet te betalen.
Reacties betrokkenen
Lees hier de volledige reacties van het Ministerie van Justitie & Veiligheid , De Belastingdienst en het CJIB .

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

maffy1948
maffy194812 jan 2020 - 9:41

Het word hoog tijd dat de grootste roverbende opdondert. Rijke en bedrijven die houden het nog instant, omdat ze er genoeg aan verdienen, Elke boete afschrijven. Maar jan met de pet die zorgt dat ze het goed gaat worden de grond in getrapt. De grootste dief Rutte met zijn ja knikkers met belasting. Hij zeg ieder jaar je houd over, je gaat erop vooruit. Wat die aan de ene kant verminderd aan belasting neem die op alle vlakken meer belasting op goederen. Je krijg een euro en neemt tien euro. Dus wat je overhoud is de rekening die je te kort komt. Maar zolang er nog dwazen zijn die blijven stemmen op dit zooitje. Zitten de gewone mensen met de tekorten. Ik heb liever dat ze vandaag nog op rotten dan morgen en hopen dat de mensen eens gaan nadenken. Want zo gaat Nederland ten onder.   

gerard van tol
gerard van tol3 dec 2018 - 22:09

De overheid onder aanvoering van struikrover Rutte verwordt steeds meer tot een instituut dat de burger zo ver mogelijk probeert uit te kleden. Tijd voor een nog hardere actie van de gele hesjes.

gypsyjoy
gypsyjoy2 dec 2018 - 20:36

Dat zijn dure herinneringen in dit computer tijdperk. Zoveel werk is het niet, dunkt me. De administratiekosten rijzen overal de pan uit. Lekker bijverdienen dit.En dat de overheid boven het consumenterecht zou staan is ongepast. Wij ZIJN de consumenten vd overheid. Kijk maar eens naar alle belastingen op energie/boodschappen/wegenbelasting/parkeren (betalen voor de OPENBARE weg, absurd) bijvoorbeeld. Zonder die inkomsten wordt de schatkist niet gevuld. Nee, de overheid mag niet boven de wet staan.De koning ook niet.

endemion
endemion2 dec 2018 - 14:19

Weet je wat ook raar is dat de overheid (of eerder roverheid) denkt dat je ze geld verschuldigd bent zonder dat je ooit een contract hebt afgesloten / instemming heeft plaatsgevonden. Het eenzijdig opleggen van betalingsverplichtingen is niets anders dan oppressie. In een vrij land hoort het zo te zijn dat een organisatie zoals die van de overheid je kan vragen om een bijdrage maar afdwingen is not done! Dat zijn we met z'n alle vergeten of eerder het wordt ons (elke nieuwe generatie) moedwillig niet bijgebracht.

En het toneel gaat door. Ronald van Raak mag nu even het podium betreden om de schijn op te houden dat er in Den Haag "echt" leiders zitten ipv een stel matige acteurs die niks anders doen dan het script van 'Bilderberg' en aanverwanten netjes afraffelen, maar wel zeer goed betaalde matige acteurs.

1 Reactie
sreglov
sreglov1 jan 2019 - 12:14

Gedachte experiment: wat als we geen belasting meer zouden betalen? Ik denk dat Nederland snel in een ontwikkelingsland zal veranderen...

holiday
holiday2 dec 2018 - 11:09

Ik heb ook een betalingsherinnerring gekregen 20-10-2018 en deze 22-10-2018 betaald. Op 30-11-2018 krijg ik opnieuw een betalingsherinnerring.Het bedrag is wel hetzelfde als de eerste herinnering dus bedrag + 1 x € 7,00.

harrybre
harrybre2 dec 2018 - 10:05

Ik moet het helemaal met deze SP- Tweede Kamerlid eens zijn: wat u anderen als verplichting oplegt, behoort voor uzelf ook te gelden. Geeft U het bedrijfsleven het recht een administratiebedrag van bijv €  1-7 bij de aanmaning te voegen, dan de overheid ook, maar niet de ene gratis en de andere gelijk boete of nog erger.

1 Reactie
qwerty789
qwerty7892 dec 2018 - 12:04

De overheid staat in dit geval boven de wet lijkt het, allerlei regels op leggen en er zich zelf niet aan houden

bharmsen
bharmsen2 dec 2018 - 8:29

Al dat zogenaamd per ongeluk vergeten, leer je aan zodra er rekeningen etc. binnen komen deze bv in het weekend te verwerken en indien je geen automatische incasso gebruikt deze gereed te zetten bij je bank, je kunt de datum ver vooruit invullen en zodra de dag daar is dat jij het wilde overmaken gebeurt dit en je vergeet het ook niet, gewoon een kwestie van aan leren.

2 Reacties
Theus
Theus2 dec 2018 - 16:04

Achterop de 1e aanmaning staat dat je de boete niet hoeft te betalen, wanneer je kunt bewijzen dat je de 1e rekening niet hebt ontvangen. Maar hoe kun je dat doen?? Niet dus. Dat kùn je niet bewijzen! Meteen gebeld, maar na lang wachten de door de computer gegeven raad "om het later nog eens te proberen, opgevolgd. Maar dat lukt nog een paar keer niet. Blijkbaar veel klagers aan de lijn. Meer dan een week later nogmaals geprobeerd te bellen en het LUKT! De vriendelijke dame aan de andere kant gelooft mij gelukkig, wanneer ik vertel helemaal geen rekening gehad te hebben, omdat ik voordien wèl steeds betaald heb. Daarom krijg ik de 7 euro terug gestort, zegt ze. Zij gelooft mij zó snel, dat ik vermoed dat mij (en vele anderen) helemaal geen 1e rekening gestuurd is. Als dat klopt, kan het waterschap honderdduizenden keren een boete van 7 euro ontvangen, zonder énige moeite en bovendien heel wat porti besparen.. Bij Post.nl raken steeds vaker poststukken zoek, dus degene die niet de 1e rekening heeft ontvangen, gelooft eerder in de schuld van Post.nl dan in kwade trouw van het waterschap of in fraude van een ambtenaar. Zou het zó gegaan kunnen zijn....?

gypsyjoy
gypsyjoy2 dec 2018 - 21:00

Bij mijn nieuwbouw wijk komt er heel veel post niet aan. Gek genoeg wordt mijn post ook weer niet ontvangen. Bewijs dat maar eens. Is niet te doen. De post faalt aan alle kanten. Kreeg een briefkaart en die is weken onderweg geweest. Afzender woont een half auto-uurtje verderop. De overheid heeft een fors vertrouwen in de post en een fors wantrouwen in de burger. En dit laatste begint "de" burger flink dwars te zitten!!

johnzandbergen
johnzandbergen1 dec 2018 - 19:55

Toevallig deze week een ontvangen omdat de automatisch niet geslaagd was voor de eerste maal, 

1 Reactie
harrybre
harrybre2 dec 2018 - 10:01

Dus ondanks de aankondiging, dat dit bedrag zou worde3n geïncasseerd, toch te weinig saldo. Advies: praat eens met de bank over een salariskrediet: mag je de hoogte van je regelmatig inkomen "rood" staan. Lenen kost ook hier ( schandalig) veel geld.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!