'Wetswijziging gevaar voor vrije artsenkeuze'
14-02-2013
• leestijd 1 minuten
De vrije artsenkeuze komt in gevaar als de Tweede Kamer instemt met een voorgestelde wetswijziging van minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (NVVP) in een brief aan de Tweede Kamer.
Alleen vergoeding bij bestaande afspraken
In 2012 stelde Schippers voor om artikel 13 uit de Zorgverzekeringswet te verwijderen. Verzekeraars hoeven dan geen zorg meer te vergoeden die is uitgevoerd door een aanbieder waar zij geen afspraken mee hebben. Nu moeten ze nog driekwart van de kosten vergoeden.
,,Deze groep neemt bewust een deel van de behandeling voor eigen rekening. Als het restitutietarief mag worden teruggebracht naar 0 procent, wordt er een hinderpaal opgeworpen om zorg af te nemen bij deze betreffende aanbieder'', aldus de NVVP. Verzekerden zullen dan voor gecontracteerde aanbieders kiezen.
Strop voor artsen zonder contract
De vereniging is bang dat veel vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten, die geen afspraken met zorgverzekeraars hebben, daardoor hun praktijkdeuren moeten sluiten. Ook zouden verzekeraars te veel macht krijgen: zorgaanbieders zullen sneller akkoord gaan met een aangeboden contract uit angst om anders helemaal met lege handen te staan, vreest de NVVP.
ANP