Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wetsvoorstel: verplicht register voor handelaren tweedehands spullen

16-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
274 keer bekeken
  •  
vintage tweedehands 1127

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) komt met een wetsvoorstel voor een verplicht register voor handelaren en inkopers van tweedehands spullen. Hij wil zo een einde maken aan heling en zware criminelen makkelijker kunnen opsporen als ze gestolen goederen aanbieden.

"We zien in veel gevallen dat opkopers en personen die handelen in gestolen goederen, het daar niet alleen bij laten. Ze handelen ook in drugs of wapens, of spelen zelfs een rol in mensenhandel", aldus Grapperhaus in een interview in De Telegraaf. "Door beter zicht te hebben op de mensen die malafide opkopers en handelaren zijn, krijgen we ook beter zicht op de ondermijnende criminaliteit die daarachter schuilgaat."

Impact diefstal

Volgens de minister hebben diefstal en inbraak een enorme impact op mensen. "Niet alleen worden spullen van emotionele waarde gestolen, het gevoel van onveiligheid waar ze mee achterblijven als iemand hun huis is binnengedrongen of als ze beroofd zijn, is afschuwelijk."

Systeem voor verhandelen tweedehands spullen

Alle tweedehands spullen van handelaren belanden in het systeem, inclusief de personen die ze hebben aangeboden. Bij als gestolen opgegeven goederen gaan in het nieuwe register alarmbellen af. Het is namelijk gekoppeld aan het systeem van Stop Heling. In deze ’database’ worden de gestolen goederen geregistreerd waarvan aangifte is gedaan bij de politie of de Koninklijke Marechaussee.

Wetsvoorstel alleen voor handelaren die regelmatig (ver)kopen

Het wetsvoorstel heeft alleen betrekking op handelaren die geld verdienen met het regelmatig kopen en verkopen van spullen en geldt niet voor mensen die af en toe goederen verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!