Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

'Wetsvoorstel geeft burger meer vrijheid'

14-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
recht_06.jpg
Het wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin, waarbij burgers bij zaken tot 25.000 euro geen advocaat in de arm hoeven te nemen, geeft burgers meer vrijheid om te kiezen. Dat zei Jan Bram de Groot, waarnemend president van de rechtbank in Zutphen, donderdag over de nieuwe wet die begin 2011 moet ingaan.
Momenteel zijn burgers bij zaken vanaf 5000 euro verplicht een advocaat in te schakelen. Richard Verkijk, die vorige week in Maastricht promoveerde op de rol van de advocaat in het burgerlijk proces, had in de krant Sp!ts kritiek geuit op het nieuwe voorstel. Hij vreest dat burgers eerder minder juridisch onderlegde adviseurs zullen inschakelen, met alle gevolgen voor de kwaliteit van dien.
,,Het is vreemd dat de eisen aan advocaten alleen maar worden aangescherpt, terwijl tegelijkertijd bij zaken tot 25.000 euro zo werkelijk iedereen mag optreden'', aldus Verkijk. ,,Dus ook mensen die niet aan tuchtrecht zijn onderworpen, die geen opleiding hebben gedaan. Er is dan geen enkele waarborg van kwaliteit meer.''
Volgens De Groot zijn de zaken tot 25.000 euro veelal niet ingewikkelder dan die tot 5000 euro. ,,Juridisch gezien lijken de zaken veel op elkaar. Het is beter om aan de burger zelf over te laten of hij zich juridisch wil laten vertegenwoordigen.'' De Groot was lid van de commissie-Hofhuis, die advies heeft uitgebracht over het wetsvoorstel. Hij is voorheen kantonrechter geweest.
Onder meer juristen op deurwaarderskantoren, van rechtsbijstandverzekeraars en vakbonden kunnen volgens De Groot goed juridische bijstand verlenen bij dergelijke zaken. Hij is dan ook niet bang dat de nieuwe wet, die begin 2011 moet ingaan, zal leiden tot kwaliteitsverlies. ,,Sterker nog: er komt een grote groep bij die in de huidige situatie is uitgesloten van het verlenen van juridische bijstand, maar juist aan de verbetering van de kwaliteit kan bijdragen.''
Verkijk is het niet met deze redenering eens. ,,De wet is ingegeven door kostenoverwegingen. Procederen kan echter al snel heel complex zijn, als je niet gewend bent het te doen. En 25.000 euro is voor veel mensen veel geld.'' Hij raadt mensen aan heel kritisch te zijn bij het uitzoeken van hun adviseurs.
Het voorstel is afgelopen zomer goedgekeurd door de Tweede Kamer. Alleen de Eerste Kamer moet zich er nog over uitspreken. ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor