Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wetsvoorstel aangescherpt vuurwerkverbod in de maak

04-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
271 keer bekeken
  •  
vuurwerk sterretje 1127

De partijen GroenLinks en Partij voor de Dieren dienen binnenkort een wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer. In het wetsvoorstel pleiten de partijen voor een aangescherpt vuurwerkverbod waarbij consumenten alleen nog de lichtste klasse vuurwerk mogen afsteken. 

GroenLinks en de Partij voor de Dieren maken zich al jaren sterk voor een streng vuurwerkverbod voor consumenten. Eerder wilden de partijen nog een uitzondering maken voor vuurwerk dat niet onder de lichtste klasse valt, maar relatief veilig is. Op aanraden van de Raad van State laten de partijen nu ook dat idee los. 

Fop- en schertsvuurwerk

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, dan mogen consumenten vanaf aankomende jaarwisseling alleen nog vuurwerk van categorie F1 afsteken; het zogenoemde ‘Fop- en schertsvuurwerk’. Daaronder vallen onder andere sterretjes, knalerwten en trektouwtjes. 

Alternatieven voor draagvlak

De partijen denken dat als alternatieven worden geboden, zoals vuurwerkshows en georganiseerde aftelmomenten, het draagvlak voldoende zal zijn voor een dergelijk vuurwerkverbod.

Afgelopen twee jaarwisselingen

De afgelopen twee jaarwisselingen was er al sprake van een landelijk vuurwerkverbod. Het kabinet kondigde het verbod af om de druk op de zorg niet verder te belasten tijdens de coronapandemie. Toch bleek handhaving een uitdaging te zijn. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!