Kassa

Wethouders willen meer aandacht Rijk voor financiële impact corona

19-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld euros pensioen sparen
De Wethoudersvereniging wil dat het Rijk meer financiële compensatie geeft voor de extra kosten die gemeenten moeten maken en de inkomsten die ze mislopen door de coronacrisis. 
Volgens de waarnemend voorzitter van de Wethoudersvereniging worden lokale bestuurders door een opeenstapeling van problemen keihard geconfronteerd met de (financiële) impact van de crisis. Veel van de leden van de vereniging zien dat dit leidt tot een verschraling van de dienstverlening aan inwoners en tot een tweedeling in de samenleving, aldus voorzitter Marcelle Hendrickx.

Ook voor corona in zwaar weer

De Wethoudersvereniging wijst erop dat veel gemeenten al voor de coronacrisis in zwaar weer verkeerden doordat het Rijk steeds meer taken naar gemeenten overhevelt zonder dat zij daar extra geld voor krijgen. De vereniging zegt dat de coronacrisis de druppel is die de emmer doet overlopen. 
Bij gemeenten komt minder geld binnen, maar de uitgaven stijgen. Directeur van de Wethoudersvereniging Jeroen van Gool zie dat veel gemeenten minder inkomsten uit parkeergeld hebben, maar wel meer moeten uitgeven aan bijstandsuitkeringen. Volgens hem gaan gemeenten binnen hun begroting schuiven met budgetten, en het ene gat vullen met geld voor het andere. Op deze manier kunnen niet alle beloftes aan inwoners worden waargemaakt, denkt de directeur.

Gesprek in de politiek

Op 2 juli spreekt de Tweede Kamer over de financiële verhoudingen tussen het Rijk en de gemeenten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!