Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wethouders aan Tweede Kamer: Pak armoede aan

06-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1241 keer bekeken
  •  
geld portemonnee 1127

Wethouders Peter Heijkoop van Dordrecht en Rutger Groot Wassink van Amsterdam roepen de formerende partijen op om structureel armoede aan te pakken, omdat de groep mensen die in armoede leeft groeiende is.

In de brief die zij schrijven, roepen zij de partijen op om leiderschap te tonen, waarbij in de onderhandeling ingezet moet worden op "de bestaanszekerheid van de mensen die de minst zekere positie hebben te versterken.” De wethouders benadrukken dat het daarbij moet gaan om een dusdanige verandering dat het ook echt een verschil maakt in de levens van mensen. 

Participatiewet te ingewikkeld

Verder maken de wethouders zich hard voor een verandering in de participatiewet. Daarbij benoemen zij in de brief dat het voor mensen met een arbeidsbeperking niet makkelijker is geworden om werk te vinden. Ook de vormgeving van de wet moet volgens hen op de schop, want de participatiewet zou te ingewikkeld zijn. Ze benoemen dat mensen "haast een professional inhuren om wegwijs te worden in het aanbod van subsidies en toeslagen.”

Het Nibud pleit er al jaren voor 

Binnen de brief verwijzen Heijkoop en Groot Wassink naar onderzoek van het Nibud. Nibud pleit al jaren voor een verhoging van zowel bijstandsuitkeringen als het inkomen van 220.000 werkenden, zo blijkt ook uit een onderzoek uit 2020. In dat onderzoek doet het Nibud aanbevelingen voor het verhogen van zowel bijstandsuitkeringen en het minimum jeugdloon.

Bron: ANP, Nibud

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

David2
David27 okt. 2021 - 7:00

Tackling Poverty Strategy sets out how we will work towards addressing poverty and inequality. At the heart of the strategy is a commitment to those in Sheffield who are struggling to meet minimum needs – children, families, people and communities. [url=https://www.mypascoconnect.website/]mypascoconnect[/url]

gerardvantol
gerardvantol6 okt. 2021 - 18:21

Ik geef ze weinig kans dat ze gehoord worden. De regering die dit mede veroorzaakt heeft wil nog een tijdje doorgaan. Ik vrees het ergste voor de minst verdienenden in Nederland.

Willem1950
Willem19506 okt. 2021 - 16:38

Nou dan hebben die mensen die in jammer genoeg in armoede leven heel pech. Door de instroom van asiel zoekers krijgen die alles toegeworpen wat ze nodig hebben. Doordat we al heel lang geen regering hebben die concreet ingrijpt zal dit zo blijven. Die mensen die nu regeringkje zitten te spelen hebben het zo druk met zichzelf dat we daar ook niks van te verwachten hebben, en nu alles bij het oude gaat blijven zit het er niet in dat wij landgenoten ook maar iets te verwachten hebben. Ja triest dat zij die ons zouden moeten leiden in ons land haar inwoners zo vreselijk laten zakken, ik leef heel erg met ze mee.

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe10 okt. 2021 - 6:16

Misschien moet u eens naar het Journaal kijken. Gisteren nog een item over mensen die hier asiel aan willen vragen maar daar geen recht op hebben. Die krijgen 'alles toegeworpen wat ze nodig hebben', namelijk een paar boterhammen en wat kleren...... Verder geen geld of zo, niks nada. Mensen die wel recht hebben op asiel vluchten uit landen waar gemoord en geschoten wordt en waar levenloze lichamen in de bomen hangen. Maar even naar de feiten: de armoede in Nederland heeft daar helemaal niks mee te maken. Dat sleept u er aan de haren bij en dat is heel kwalijk. Desinformatie. Die armoede komt door politieke keuzes van het huidige kabinet. Minimumloon wel of niet naar een fatsoenlijk niveau bijvoorbeeld. Het verantwoordelijk maken van één groep mensen voor problemen is in het verleden en ook heden een beproefd recept gebleken voor conflicten, oorlogen en vele slachtoffers.

harmsen
harmsen6 okt. 2021 - 15:23

Die verhoging heeft geen enkele zin. Dan moeten die mensen hun zorg en-of huurtoeslag terugbetalen, want hun inkomen is gestegen. Het moet dan wel met de Belastingdienst afgesproken worden dat die het vervolgens niet afpakt.

Wetende
Wetende6 okt. 2021 - 14:38

Mensen ,maak je geen illusies,ik weet nog goed dat toen Rutte minister president werd hij al gelijk zei," wie niet werkt zal niet eten" of je nou kunt of niet diet niet terzake , en dat motto streeft deze gangster nog steeds na. En nu met Kaag er bij wotfd het helemaal hommeles, gaat al onze AOW en uitkeringsverhogingen naar EU, asielzoekers en buitenland

rinuszwam
rinuszwam6 okt. 2021 - 13:04

Dank zij de kabinetten Rutten met zijn voorliefde VVD én CDA zijn wij "De gewone Burger" al ruim 10 jaar de klos ! En dat noemt men rechtvaardigheid ?? De rijken zijn alleen maar RIJKER geworden Terwijl de Armoede zich maar uitbreid !! Ondanks deze onrechtvaardige schandalige Tweedeling STEMD NEDERLAND NOG STEEDS OP DIT SOORT PARTIJEN !! ONBEGRIJPELIJK !!!

hoorn23
hoorn236 okt. 2021 - 12:21

Prima de voorgestelde verhoging maar wat te denken van de pensioens ik ben met 65 gepensioneerd maar kom langzaam ook aan de bijstand, heb n.l. al heel heel lang geen indicatie ontvangen en dit scheeld toch ongeveer 25% mind per maand, Toen ik ging werken bij de K.M. werd mij een waarde vast pensioen beloofd, doch naar 40 jaar blijkt dit ook een leugen zoals vele meer

Helen 66
Helen 666 okt. 2021 - 12:13

Participatiewet werkt averechts. Geen 1 baan extra erbij, integendeel. Wel 5% gekort op de Wajong in ruil...voor 20.000 extra banen. Niet dus. Maar korting niet ongedaan gemaakt. Schande! Mensen met een arbeidsbeperking nog verder van huis door deze Wet. Ouderen daar heeft Rutte en Co helemaal geen boodschap aan, zijn dor hout en moeten zsm worden wegesneden. Al jatren loopt AIW forsd achter op de prijsstijgingen. Je krijgt er een paar euro bij, maar prijzen stijgen met tientallen euro's. Boodschappen, m.n. de gezonde als groente en fruit, onbetaalbaar en nu ook weer de energie. Zijzelf zitten er warmpjes bij, wij mogen deze winter in de kou. Die 50 euro tegemoetkoming aan energie is een lachertje als je er 500 euro meer voor moet betalen. 1/10 deel. Dat ontvangen ze al door hogere btw omdat de gasprijs stijgt. In feite kost het de Overheid dus helemaal niets. Voor bedrijven kon er 90 miljard worden vrij gemaakt, voor AOW-ers en Wajongers kan er geen paar miljard af. Onze minister van Financieen Hoekstra, is maar liefst 5 miljard van ONS belastinggeld kwijt. Die 5 miljard had naar de ouderen en minima gemoeten. Leen het maar bij de EU ipv ons geld daar naar toe te brengen. Spanje, Italie en Frankrijk allemaal belastingVERLAGING en jaren eerder met pensioen. 1 EU, nou daar heb je wat aan. NIET dus.

Gradje de Bruijn
Gradje de Bruijn6 okt. 2021 - 12:13

Dit is zeker, dat dat moet gebeuren, maar heb er een hard hoofd in, zolang Rutte aan het roer staat. Maar niet alleen de mensen met een uitkering, hebben te weinig inkomen. Ook ik vrouw van 63, heb geen inkomen, doordat UWV dat niet wilde en de menselijke maat negeerde. Met een inkomen, van een fabriekswerknemer, kom je ook niet ver, kun je niet sparen, niet op vakantie, niet iets leuks doen samen. We kunnen onze familie de lening voor de verhuizing niet terug betalen omdat we MOETEN sparen voor een andere auto, mijn man moet toch dagelijks naar zijn werk. Het doet nog steeds pijn, dat je leven stil staat hierdoor. De overheid moet met spoed naar al deze dingen gaan kijken, anders wordt de armoede een zware dobber voor iedereen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!