Kassa

Wet tegen woekerprijzen kaartjes aanstaande

01-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tickets_01.jpg
Enkele tientallen ticketbureaus die massaal concert- en voetbalkaartjes opkopen om deze vervolgens tegen woekerprijzen door te verkopen, lijken aan banden te worden gelegd. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er een wet komt die de toegang tot sport- en cultuurevenementen tegen een redelijke prijs mogelijk maakt.
In 2007 en 2009 besteedde Kassa  al aandacht aan de terreur van online ticketshops die door het opkopen van concertkaartjes nog meer schaarste creëren en zo de prijs gigantisch opdrijven. Ze doen het voorkomen alsof het concert is uitverkocht en het is vooraf vaak onduidelijk dat ze veel meer vragen dan de oorspronkelijke prijs. Woensdag verdedigden parlementariërs Arda Gerkens (SP) en Nicolien van Vroonhoven-Kok (CDA) hun wetsvoorstel om de zwarte markt een halt toe te roepen. Ze willen de tussenhandel niet verbieden, maar die beperkingen opleggen. Zo mag de opslag op de originele prijs van een kaartje maximaal 20 procent bedragen.
Als blijkt dat een consument toch te veel geld heeft betaald, kan hij het verschil opeisen bij een geschillencommissie. Ook een gang naar de rechter is mogelijk. Een collectieve actie van gedupeerden, bijvoorbeeld georganiseerd door de Consumentenbond, is ook een optie. De twee Kamerleden debatteren al geruime tijd met de rest van de Tweede Kamer over hun voorstel. Door enkele kritische kanttekeningen van ministers zagen ze zich genoodzaakt het voorstel op punten aan te passen. Zo wilden ze aanvankelijk de Consumentenautoriteit een rol geven in de controle op de wet. Maar die bepaling is eruit gehaald. De beoogde maximale opslag voor tussenhandelaren bedroeg eerst 10 procent.
VVD en CU
Desondanks bleven de VVD en de ChristenUnie uiterst kritisch over het voorstel. De ChristenUnie vindt de maatregel buiten proporties omdat niet goed genoeg is aangegeven hoe groot het probleem is op de hele markt voor kaartverkoop. De VVD stelde kritische vragen op het gebied van handhaving. Kamerlid Gerkens stelde dat de doorverkoop de laatste jaren aantoonbaar is toegenomen. Dat geldt volgens haar niet alleen voor voetbalwedstrijden of popconcerten. ,,Maar ook hier in Den Haag, waar de Notenkraker wordt opgevoerd voor kinderen. Die kaartjes kosten normaal 7,50 euro, maar gaan voor 45 euro op internet. Dan zeg ik: zijn we zover gekomen? Dan moet de overheid zeggen: tot hier.'' Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin liet weten dat het aangepaste wetsvoorstel goed past binnen het Burgerlijk Wetboek. CDA, SP en PvdA steunen het initiatief, waarover dinsdag wordt gestemd.  ANP Meer weten over de woekerprijzen van concertkaartjes? Bekijk hier Kassa.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!