Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Wet intrekking Nederlanderschap is te vaag'

19-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
paspoort_NL_21.jpg
Een wetsvoorstel om het Nederlanderschap af te nemen van mensen die zich in het buitenland hebben aangesloten bij een terroristische organisatie is onduidelijk. De Raad voor de rechtspraak meldt dat donderdag in een advies over het voorstel van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.
Meer mogelijkheden
Het plan maakt deel uit van een pakket maatregelen van het kabinet om het opkomend jihadisme in Nederland tegen te gaan. Opstelten wil meer mogelijkheden creëren om personen die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid makkelijker te kunnen weren uit Nederland. Op dit moment moet een betrokkene eerst door een rechter zijn veroordeeld voordat het Nederlandschap kan worden ingetrokken.
Vragen
Maar de raad heeft veel vragen over de uitwerking van het plan. Zo is niet duidelijk hoe het zit met de verschillende procedures in de wet en met de rechtsbescherming van de betrokkene. Ook vraagt de raad zich af of de voorgenomen wet wel leidt tot het gewenste doel, omdat er nogal wat beperkende omstandigheden zijn. Zo kan de maatregel alleen worden opgelegd aan iemand met een dubbele nationaliteit, als die in het buitenland verblijft en als er tot een ongewenstverklaring kan worden besloten.
Opstelten wacht nog meerdere adviezen af voordat hij zijn wetsvoorstel bij de Tweede Kamer indient. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!