Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wet goed verhuurderschap aangenomen en gaat 1 juli in

  •  
22-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7048 keer bekeken
  •  
recht law hamer 930

Huurders krijgen waarschijnlijk per 1 juli al betere bescherming tegen misstanden zoals een veel te hoge huur of slecht onderhoud. De Tweede Kamer heeft onlangs ingestemd met de Wet goed verhuurderschap en de Eerste Kamer deed het wetsvoorstel dinsdag af als een hamerstuk. Er is in dit geval niet meer gedebatteerd, omdat de senatoren zich in het voorstel kunnen vinden.

Gemeenten kunnen makkelijker ingrijpen

Door de wetswijziging krijgen gemeenten meer mogelijkheden om in te grijpen en extra eisen te stellen aan het onderhoud van de woning. Ook moeten de nieuwe regels discriminatie en intimidatie tegengaan in de relatie tussen huurder en verhuurder. Ook mogen verhuurders van woningen straks niet zomaar een hoge waarborgsom eisen of onredelijke servicekosten bovenop de huur vragen.

Gemeenten krijgen ook bevoegdheden om foute verhuurders aan te pakken met bijvoorbeeld waarschuwingen, dwang en bestuurlijke boetes.

Gaat een huisbaas meermaals in de fout, dan kan het boetebedrag oplopen tot 90.000 euro. In het uiterste geval kan het leiden tot overname van het beheer van een pand.

Stemmen bijna unaniem, op Groep Van Haga na

De Tweede Kamer stemde op 7 maart in, bijna unaniem. Alleen de Groep Van Haga stemde tegen. Enkele jaren geleden werd Wybren van Haga de VVD-fractie uitgezet omdat hij zich als vastgoedondernemer bleef bemoeien met klagende huurders. Kamerleden moeten afstand nemen van hun bedrijven. ANP/VNG

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.