Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Werkwijze Schiphol met startbanen risicovol'

16-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schiphol_19.jpg
De bestaande werkwijze op Schiphol bij het meermalen sluiten en weer vrijgeven van startbanen brengt risico's met zich mee. Dit concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in het woensdag gepubliceerde rapport over een incident van zaterdag 16 juni 2012, toen er negen vliegtuigen vertrokken vanaf een startbaan die niet was vrijgegeven.
Schriftelijk vastgelegd
Het onderzoek toont aan dat er geen vastgelegde procedures in de verkeerstoren bestonden voor deze frequente wisselingen. De procedure is nu schriftelijk vastgelegd, maar nog onvoldoende geborgd, schrijft de Onderzoeksraad.
Terugkerend probleem
De OVV constateert dat onduidelijkheden over het gebruik van de start- en landingsbanen een terugkerend probleem zijn. Op 12 januari 2014 deed zich een ander incident voor. Daarbij kreeg de bemanning van een vliegtuig toestemming om te starten, terwijl op de startbaan nog een auto van de vogelwacht stond. ,,Vanwege de potentieel grote gevolgen zal de Raad in nieuwe onderzoeken nadrukkelijk aandacht besteden aan de achterliggende oorzaken daarvan."
Werkwijze
Het banenstelsel op Schiphol is uniek in de wereld. Op andere luchthavens liggen de banen vaak parallel aan elkaar. Op Schiphol worden start- en landingsbanen vaak meerdere malen per dag door de luchtverkeersleiding aangevraagd en weer teruggegeven aan de luchthaven. De werkwijze op Schiphol is niet te vergelijken met de werkwijze op andere grote luchthavens.
Incidenten
De Onderzoeksraad pleit ervoor in de praktijk gegroeide werkwijzen te heroverwegen om vergelijkbare incidenten in de toekomst te voorkomen. ANP

Meer over:

schiphol, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!