NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Werkt zout strooien wel of niet tegen gladheid?

27 dec 2019
  •  
leestijd 3 minuten
gladheid 1127
Hoeveel zin heeft het om (keuken)zout op je stoep te strooien? Welke alternatieven bestaan er? En welke gladheidbestrijdingstips kun je het beste met een korreltje zout nemen?
Ieder jaar wordt er in de winterdag anderhalf miljoen kilo zout gebruikt voor het preventief strooien op de Nederlandse snelwegen, meldt de ANWB. Dit gebeurt meestal in het midden van de nacht, om ervoor te zorgen dat de wegen tijdens de ochtendspits al begaanbaar zijn.

Dat is leuk en aardig, maar bij jou op de stoep zal er niet altijd worden gestrooid. En dát terwijl je wel verplicht bent om bij sneeuw en ijs op jouw stoep of oprit schoon te maken. Doe je dit niet? Dan riskeer je een GAS-boete (gemeentelijke administratieve sanctie) tot 250 euro. Als er iemand op jouw stoep of oprit ten val komt, kun jij namelijk aansprakelijk worden gesteld. Dus hoe kun je er thuis voor zorgen dat je stoep veilig begaanbaar is ten tijde van gladheid?

Soorten gladheid

Allereerst is het goed om te beseffen dat er verschillende soorten gladheid bestaan. Er kan namelijk sprake zijn van het bevriezen van een natte weg, gladheid door neerslag – bijvoorbeeld in de vorm van sneeuw en ijzel – en condensatiegladheid. Dat laatste ontstaat wanneer de wegtemperatuur erg laag is, dus onder het vriespunt. Dan slaat er vocht neer in de vorm van ijskristallen.

Gladheidbestrijding

Bij alle vormen van wintergladheid blijft de manier van gladheidbestrijding echter hetzelfde. Gladheid wordt veelal tegengegaan door het strooien van zout. Dit verlaagt het vriespunt van water met een aantal graden, waardoor de weg minder snel glad is en bestaande sneeuw of ijzel weer ontdooit.

Strooizout

Vaak halen mensen om gladheid tegen te gaan strooizout in huis. Strooizout is bijna hetzelfde als keukenzout, maar is net iets minder zuiver. Ook wordt er vaak een antiklontermiddel aan toegevoegd om ervoor te zorgen dat het makkelijk te verdelen is tijdens het strooien en bestaat het veelal gedeeltelijk uit calciumchloride pekel.
Om preventief te strooien, dien je enkele uren voor het gaat sneeuwen of ijzelen al te strooien. Dan heb je iets minder strooizout nodig om te zorgen dat je stoep ijsvrij blijft. Als je ervoor wilt zorgen dat het zout goed inwerkt op je bestrating, dient het zout goed in contact te worden gebracht met de ondergrond.

Kun je keukenzout in plaats van strooizout gebruiken?

Ook keukenzout werkt ter bestrijding van gladheid. Je hebt er minder van nodig dan strooizout en het kost ook minder. Een groot nadeel is wel dat het schadelijker is voor het milieu.

Wat is het effect van zout strooien op het milieu?

Het gebruik van strooizout heeft korte- en langetermijneffecten op het milieu. Zout onttrekt vocht. Hierdoor kunnen bladeren verdorren, nog voordat ze uit de knop komen, en kunnen bomen eerder hun blad verliezen. Daarnaast kan de zoutnevel de schors van twijgen aantasten, waardoor er wonden in de boom kunnen ontstaan die een ingang vormen voor schimmels. Bomen krijgen ook in het voorjaar een klap, doordat ze het zout via hun wortels uit het grondwater opzuigen. Ook dit bevordert de bladvorming niet.

Verder is de Vogelbescherming Vlaanderen van mening dat een groot gebruik aan strooizout ervoor kan zorgen dat vogels vergiftigd raken. Het gebruik van strooizout heeft dus niet alleen effect op bomen en planten, maar ook op dieren.

Andere bijeffecten

Ook zout en auto’s zijn geen beste vrienden. Strooizout, dat vaak een mengsel is van zeventig procent natriumchloride en dertig procent calciumchloride pekel, wordt ingezet als gladheidbestrijdingsmiddel. Dat betekent dat het zout in contact komt met vocht. Zout in een vochtige omgeving stimuleert en versnelt roestvorming. Daarom kan het geen kwaad om na het rijden over een bestrooide weg even met de auto langs de wasstraat te gaan of de auto thuis even af te spoelen

Wat zijn de alternatieven op strooizout?

Er zijn een aantal alternatieven voor zout strooien, maar deze zijn wel wat duurder en niet per definitie minder milieubelastend. Concrete voorbeelden zijn strooien met zand en grint, sproeien met pekel en het strooien van fijne as. Zo zijn zand en grint geen dooimiddel zoals zout, maar kunnen eerder worden gezien als stroefheidsmiddel. Het zorgt ervoor dat je meer grip krijgt op gladheid.
Wordt de gladheid veroorzaakt door sneeuw? Dan kun je altijd nog gaan voor het wegborstelen of scheppen van de sneeuw.

Bron: ANWB, Rijkswaterstaat

Meer over:

, , , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!