Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Werknemers vaak niet goed voorbereid op ontwikkelingen arbeidsmarkt

26-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
232 keer bekeken
  •  
kantoor 1127

Uit een onderzoek van vakbond CNV blijkt dat miljoenen werknemers niet goed voorbereid zijn op de technologische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Om dit aan te pakken pleit de CNV om een loopbaancheck om de drie jaar af te nemen bij haar leden. Hiermee zou iedereen kunnen inspelen op technologische en digitale ontwikkelingen.

Van de ondervraagden geeft 85 procent aan dat zijn of haar werk de afgelopen tien jaar is veranderd. Omgerekend zijn dat 7,6 miljoen werkenden, becijfert de vakbond. CNV-voorzitter Piet Fortuin: "Als je werk de afgelopen tien jaar is veranderd, is de kans groot dat ook de komende tien jaar je werk verandert. Toch verwacht 70 procent van de ondervraagden dat het werk dat ze nu doen, over tien jaar nog wel bestaat. Een kwart geeft aan niet goed op de hoogte te zijn van de veranderingen die er de komende vijf jaar in het bedrijf aankomen."

Opleidingen

Een meerderheid van de ondervraagden (66 procent) volgt vooral opleidingen binnen het vakgebied. Iets meer dan een kwart zegt opleidingen te volgen buiten het vakgebied. Meer dan de helft heeft te weinig tijd om stil te staan bij de volgende stap in de loopbaan. Bij maar 6 procent betaalt de werkgever volledig de opleidingen buiten het vakgebied. Daar ligt dus een taak voor de werkgevers, vindt Fortuin.

"De arbeidsmarkt en de inhoud van ons werk verandert steeds sneller. Tal van factoren spelen hierin mee: technologie, digitalisering, globalisering en de energietransitie. Zowel werkgevers als werknemers moeten zich voorbereiden op deze transitie", stelt Fortuin. Bij een loopbaancheck neemt iedere werkende om de drie jaar zijn of haar loopbaan door met deskundigen: waar staan ze, wat kunnen ze, welke stappen gaan ze zetten. Een op de drie ondervraagden ziet zo'n check wel zitten, meldt de vakbond.

Bron: CNV/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!