Kassa

'Werknemers onrealistisch over pensioen'

29-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pensioen_54.jpg
Veel werknemers hebben onrealistisch hoge verwachtingen over hun pensioen. Dit zei directeur Harman Korte van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) woensdag op het Pensioen Forum in Rotterdam.
70 procent
Volgens Korte verwacht 59 procent van de werknemers dat hun AOW gecombineerd met hun aanvullend pensioen 70 procent van het laatstverdiende loon bedraagt. "Dit percentage zal in werkelijkheid veel lager uitvallen. Alleen lage inkomens met een volledige AOW en indexatie van hun pensioenaanspraken zullen hiervoor in aanmerking komen", aldus de AFM-directeur.
Pensioenonbewuste werknemers
Volgens Korte heeft dit verschil tussen verwacht en werkelijk pensioen te maken met het hoge percentage 'pensioenonbewuste' werknemers van 66 procent. Dit zijn mensen die geen idee hebben op hoeveel pensioen ze werkelijk recht hebben. "En hoewel werknemers over het algemeen dus een vrij hoog pensioen verwachten, denkt driekwart van hen minder pensioen te ontvangen dan ze aan premie hebben betaald. In werkelijkheid is de afgedragen pensioenpremie ongeveer 20 procent van de totale pensioenaanspraken", aldus de AFM-directeur.
Financiële bijsluiter
Korte benadrukte hiernaast het belang van een financiële bijsluiter bij elke pensioenregeling. "Een bijsluiter is heel belangrijk, omdat de kwaliteit van pensioenregelingen ver uiteenloopt. Er is een maximale pensioenopbouw van 2,25 procent per jaar, wat inhoudt dat je na 40 jaar werken een pensioen van 90 procent van het middelloon hebt opgebouwd. Maar sommige regelingen houden bijvoorbeeld 1,75 procent aan. Mensen beseffen vaak niet wat voor verschil dat maakt." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!