Kassa

Werknemer gaat er gemiddeld een tientje per maand op vooruit

04-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1232 keer bekeken
  •  
portemonnee geld bankpas 1127

De gemiddelde werknemer gaat er in 2022 per maand netto een tientje op vooruit, blijkt uit berekeningen van loonstrookjesverwerker ADP.

Werknemers met een modaal inkomen van 2932 euro bruto houden 9 euro meer over. Mensen in loondienst die twee keer modaal verdienen, zo'n 5864 euro bruto per maand, gaan er bijna 25 euro per maand op vooruit. Een werknemer met een minimumloon van 1725 euro bruto krijgt er maandelijks 19 euro meer bij dan vorig jaar. 

De lichte stijging in het nettoloon komt door een lager belastingtarief in de eerste schijf en hogere heffingskortingen. Ook is er een stijging van het wettelijk minimumloon, dat dit jaar met een paar tientjes verhoogd is.

Deeltijdwerkers en jongeren

Werknemers die minder verdienen dan het fulltime minimumloon, zoals mensen in deeltijd en jongeren onder de 21 jaar, krijgen dit jaar minder arbeidskorting en houden dus minder over per maand. In vergelijking met vorig jaar moet iemand met een deeltijd-brutoloon van 1700 euro per maand zo'n 3 euro inleveren.

Gepensioneerden erop vooruit

Waar gepensioneerden vorig jaar achterbleven, gaan ze er dit jaar op vooruit. Dat komt door een verhoging van de AOW-uitkeringen, lagere belastingen en een lagere bijdrage voor de zorgverzekeringswet (Zvw). Een aanvullend pensioen van 500 euro per maand stijgt dit jaar met 1,33 euro. Een aanvullend pensioen van 2500 euro per maand kan rekenen op een stijging van 7 euro per maand.

Thuiswerk- en reiskostenvergoeding

Werkgevers mogen voor het thuiswerken vanwege corona dit jaar een onbelaste vergoeding van 2 euro per dag geven aan hun personeel. Werknemers kunnen zo gecompenseerd worden voor extra uitgaven aan bijvoorbeeld stroom, verwarming, koffie en toiletpapier.

De thuiswerkvergoeding is evenwel niet zaligmakend. Sinds begin dit jaar hoeven werkgevers geen vaste reiskostenvergoeding meer te geven, maar alleen de daadwerkelijk gemaakte reiskosten te vergoeden. De thuiswerkvergoeding compenseert volgens ADP het wegvallen van deze reiskostenvergoeding veelal niet. Dat komt ook omdat de inflatie gestegen is en de lichte nettoloonstijgingen de stijgende kosten voor levensonderhoud niet zullen compenseren. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

cor houben
cor houben5 jan. 2022 - 15:53

Als pensionada kan ik alleen maar zeggen: "Wat een lachertje". Echt ongefelofelijk. Kom inmiddels ongeveer €350,- €400,- per maand te kort wegens het jarenlang niet indexeren!! Moeten zich echt iets anders bedenken. Ik vernam van het ABP dat het geld tegen de plinten klotst. Hopen op betere tijden. Grtzz Cor.

2 Reacties
Contentino
Contentino5 jan. 2022 - 16:36

Wij "oudjes " moeten niet zeuren maar zo snel mogelijk de pijp aan Maarten geven, daar is het hele socialisme op afgesteld.

JannyBoe
JannyBoe6 jan. 2022 - 10:25

U snapt het niet helemaal @Contentino. Het is toch echt het socialisme dat het omkijken en zorgen voor elkaar hoog in het vaandel heeft staan. Bij het kapitalisme is dat echt zoeken.

t.de.jager
t.de.jager5 jan. 2022 - 12:06

Waarom gepensioneerden niet allemaal met hetzelfde bedrag omhoog?

aad piraat
aad piraat5 jan. 2022 - 9:47

Hehheh een pak van mijn hard ik kan mijn geluk niet op, maar na het lange wachten heb ik nu toch nog wat. Na twintig jaar nullijn ga ik er eindelijk zo'n € 3,5.- p.m. in mijn pensioen op vooruit om de tomeloze prijsstijgingen het hoofd te bieden. In plaats van een tekort van plus minus € 75,- wordt dit gelukkig nu maar € 71,50.- op al mijn lasten verhogingen. Wat is het nieuwe elan van Pinokkio toch een vooruit gang.

astra29
astra295 jan. 2022 - 9:42

Hoezo erop vooruit gaan. De prijzen stijgen veel harder dan de lonen en AOW. De meeste mensen zullen flink inleveren, doordat boodschappen , belastingen en vooral energie sterk in prijs zullen stijgen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!