Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Werkloosheid verder gestegen in februari

20-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
werkeloos_10.jpg
De werkloosheid is in februari verder opgelopen. Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag publiceerde, blijkt dat vorige maand 8,8 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zonder werk zat. In januari was dat nog 8,6 procent.
Stijging
Het is de derde maand op rij waarin de werkloosheid stijgt. Het aantal werklozen nam met 13.000 toe tot 691.000, en is daarmee weer terug op het niveau van juli 2013. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.
De werkloosheid liep de laatste 3 maanden vooral op onder 25- tot 45-jarigen. Van de 13.000 werklozen die er in die periode gemiddeld per maand bij kwamen, vielen er 7000 in die leeftijdsgroep. Het aantal jongeren zonder baan nam de afgelopen maanden nauwelijks toe.
Uitkeringen stabiel
Het aantal werkloosheidsuitkeringen bleef volgens cijfers van het UWV stabiel ten opzichte van januari op 460.000. Er werden 48.000 nieuwe uitkeringen verstrekt, en er werden er evenveel beëindigd, waarvan 22.000 wegens werkhervatting. Vergeleken met een jaar eerder lag het aantal uitkeringen wel 22 procent hoger, vooral door banenverlies in de zorg en de vervoersbranche.
In een reactie op de nieuwe cijfers roept minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) werkgevers en vakbonden op om met goede plannen te komen om mensen aan het werk te helpen of te houden. Hij wijst erop dat er 600 miljoen euro beschikbaar is. ,,Die plannen zijn hard nodig, want ze maken nu meer dan ooit het verschil voor diegenen die ontslagen zijn of met ontslag bedreigd worden."
Stages
Dat de werkloosheid onder jongeren nauwelijks meer toeneemt is ,,geen reden om stil te zitten'', zei Mirjam Sterk, ambassadeur voor de aanpak van de jeugdwerkloosheid. Zij zet vooral in op voldoende stages voor scholieren die daar de komende maanden naar op zoek gaan. ,,Een vak leren in een leerbedrijf biedt jongeren de beste kans op werk. En voor bedrijven is het een investering in goedgeschoold personeel'', aldus Sterk. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!