Kassa

Werkloosheid neemt sterk toe

  •  
24-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
jeugd_jongen_huilen_03.jpg
De werkloosheid is in april met 24.000 personen gestegen tot 489.000. Dat is 6,2 procent van de beroepsbevolking, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.
Hoger dan 6 procent
De stijging van de werkloosheid in april was relatief sterk. Gemiddeld over de afgelopen 3 maanden nam de werkloosheid met 7000 personen per maand toe. Het is ruim 6 jaar geleden dat het werkloosheidspercentage hoger was dan 6 procent. Het aantal werklozen nam in april bij zowel mannen als vrouwen toe.
Minder uitkeringen
Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen met ruim 3000 is gedaald tot 292.000. Er werden vorige maand vooral minder uitkeringen verstrekt aan mensen jonger dan 25 jaar en aan mannen. Vrijwel alle sectoren vertoonden een daling van het aantal WW-uitkeringen. De afname was relatief het grootst bij seizoensgevoelige sectoren als landbouw en bouw.
Leeftijden
Volgens de onderzoekers was ruim een kwart van de uitkeringen bestemd voor 55-plussers. Deze groep steeg het afgelopen jaar met bijna 14 procent tot 76.000. Het aantal uitkeringen voor jongeren tot 25 jaar is met 12.000 beperkt. Wel nam hun aantal het afgelopen jaar met bijna 41 procent sterk toe.
Internationaal perspectief
Volgens een econoom van het CBS wijzen alle indicatoren op een verdere stijging van de werkloosheid de komende maanden. Maar hij wijst er ook op dat ons land in Europees opzicht nog altijd een van de landen is met de minste mensen zonder werk. ,,Voor Nederlandse begrippen is 6,2 procent hoog, maar in internationaal perspectief, heel erg laag'', aldus de CBS-econoom.
CNV maakt zich zorgen
Toch maakt vakbond CNV zich grote zorgen. ,,Duidelijk wordt dat het aantal langdurig werklozen toeneemt. Vooral daarover maak ik mij ernstige zorgen'', aldus CNV-vicevoorzitter Maurice Limmen. Hij pleit voor hogere investeringen in van-werk-naar werk-trajecten.
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!