Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Zonder geschiedenis(kennis) geen toekomst. Jaren terug werd de baas getrakteerd door het GAK om na 2 of 3 dagen 70% (kan ook 80% geweest zijn) van het salaris terug te ontvangen. Veel MKB'ers deden in slechte of rustige tijden hun werknemers dumpen in de ziektewet. Misbruik dus van de sociale wetgeving. Ik heb voor mijn scheepvaartbedrijf vaak ingevallen voor zieke werknemers in de amsterdamse haven. 's Morgen om 05h30 weg uit strijen en meestal 's avonds om 23h00 weer terug thuis. Ik kocht dus voor de avond een paar broodjes en declareerde dat. Ruzie met de baas. Ik moest maar brood meenemen voor de hele dag. De hoofdboekhouder vond de baas zeuren want het bedrijf had slechts Dfls 150.000,00 overgehouden van het GAK. Hoe, dat is mij een raadsel maar waarschijnlijk door creatief boekhouden. Kijk en daarom heeft de regering toen de wet aangepast wegens het misbruik door de werkgevers die dus huilie doen.
Een hele mooie oplossing. In een aantal landen is dit ook al zo, zelfs minder (financieel) verantwoordelijk. Veel kleine ondernemers en zelfs ZZP-ers zouden personeel in dienst (willen-kunnen) nemen wanneer men niet verantwoordelijk is voor ziekte. In uitzonderlijke gevallen (kanker bv.) zou men direct naar een uitkering moeten kunnen. Drie maanden lijkt me genoeg voor een kleine ondernemer. Werk is belangrijk voor iedereen en de uitkeringen dalen, ziekteverzuim daalt etc. Goed voor iedereen en voor alle partijen!!
Ik ben benieuwd of mensen die dit overkomen ook vinden dat een werkgever niet hoeft mee te betalen aan re-integratie.Vaak is het al werkgerelateerd.Daarnaast een kleine werkgever, ik snap dat die daar niet op zitten te wachten. Dat is namelijk een enorme kostenpost. En wat wordt er verstaan onder een kleine werkgever? Hoeveel mensen in dienst?Met de grote werkgever heb ik geen compassie, daar is zelfs in het budget op gerekend. Het UWV moet dit eigenlijk dit altijd overnemen en niet de werkgever, krijg je ook niet te maken met een bedrijfsarts die er voor de werkgever is en niet voor de werknemer. Je betaalt dan naar ratio.Hoe je draait of keert, beide partijen zijn de dupe.De werknemer, want die is niet of nauwelijks in staat om te werken, en de werkgever, want die heeft kosten om een zieke werknemer te laten re-integreren, maar ook om tijdelijk extra personeel aan te nemen.
Die kleine werkgever dumpte in mindere tijden het personeel in de ziektewet. Vandaar dat destijds de wet is aangepast om dit misbruik door werkgever en mogelijk ook de werknemer te voorkomen.
Het wordt tijd dat de oude ziektewet terugkomt; De werkgever ontvangt dan, na 2 dagen 80% van de loonkosten. Laten we snel beginnen met zo'n regeling voor werknemers in "vaste dienst". Dat is een goede stimulans voor werkgevers om werknemers een gewoon dienstverband te bieden.
Wie werkt krijgt geld. Wie niet werkt krijgt geen geld. Logisch toch? Je trouwt toch niet met een werknemer? Een verzekering kan voor eventuele doorbetaling zorgen maar de verplichting dat een werknemer lange tijd moet doorbetalen is ronduit belachelijk.
Je zal maar in een "paar-man" bedrijf een extra zieke werknemer moeten onderhouden. Ga je failliet op ( idem op de verzekering daarvoor). Dus nix extra personeel, maar een ZZP-er. Gek he !
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!