Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Werkgever mag werknemer niet dwingen tot doen coronatest

4 aug 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
coronatest zelftest 1127

Als je deze zomer op vakantie bent geweest, zag je de reisadviezen bijna dagelijks van geel naar oranje verschieten. Kun je dan bij terugkomst gewoon naar werk? Bedrijven kunnen hun personeel onderwerpen aan een commerciële coronatest, maar mogen daartoe volgens vakbonden niet dwingen. Dat meldt De Telegraaf.

Volgens Albert Akkermans van MediCorps, een bedrijf dat sneltesten aanbiedt aan bedrijven, is er sprake van een groeiende vraag. Wel zitten er allerlei arbeidsrechtelijke haken en ogen aan zo'n coronatest, stelt Pascal Beselink, arbeidsrechtjurist bij DAS. "Werkgevers mogen geen medische gegevens van werknemers verwerken" en ook niet vragen naar hun gezondheid. Daarnaast mogen werkgevers geen coronatest afnemen, maar er wel een laten afnemen door een bedrijfsarts. "De uitkomst mag dan alleen met de werknemer worden gedeeld." Volgens Akkermans is dat precies wat MediCorps doet. Toch ontvangen de vakbonden CNV en FNV veel vragen over wat wel en niet mag. Eisen dat een werknemer zich laat testen mag niet, zegt een woordvoerder van FNV.

Bron: De Telegraaf

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar