Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

"Werkend Nederland snakt naar extra verlof"

  •  
06-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1241 keer bekeken
  •  
werken leraar klas 1127 vermoeid penisoen

Ruim 1 op de 3 werkenden kiest liever voor verlofsparen dan voor extra salaris, blijkt uit onderzoek van vakbond CNV. Een ruime meerderheid (55 procent) wil graag de mogelijkheid om voor meer uren verlof te sparen via de werkgever. "Dit geeft aan dat werkend Nederland snakt naar extra verlof. Ademruimte", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

CNV heeft onderzoeker Maurice de Hond een peiling laten houden onder 3.000 werkenden. Bijna de helft van de ondervraagden wil het gespaarde verlof inzetten om voor langere tijd een dag minder te werken. "Dit sluit aan op ons pleidooi voor de 30-urige werkweek. Veel werkenden zijn overbelast en willen meer tijd doorbrengen met kinderen, vrijwilligerswerk doen of mantelzorgtaken verrichten."

Veel werkenden "klem tussen werk en privé"

4 op de 10 werkenden heeft het gevoel klem te zitten tussen werk, privé en andere verplichtingen. 48 procent geeft aan het gespaarde verlof te gaan gebruiken om eerder te kunnen stoppen met werken. 39 procent denk aan het maken van een lange reis. 1 op de 5 zou het verlof graag inzetten om er even tussenuit te gaan en zich te oriënteren op een nieuwe stap.

CNV: verlofsparen opnemen in cao's

Vakbond CNV wil meer regelingen voor verlofsparen vastleggen in cao's. "We gaan toe naar een nieuwe arbeidsmarkt waarin de balans tussen werk en privé steeds belangrijker wordt. Een ontwikkeling waar we niet omheen kunnen, juist nu we steeds langer moeten doorwerken. Verlofsparen is voor veel werkenden een pijnloze manier om voor langere tijd bijvoorbeeld een dag minder te werken, langer op reis te gaan of te oriënteren op iets nieuws."  

"We gaan ervoor zorgen dat het gespaarde verlof daadwerkelijk behouden blijft en niet verloren gaat bij bijvoorbeeld een faillissement of wisseling van baan,’ aldus CNV-voorzitter Fortuin.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.