Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wereldwijd verdween 76 procent van zalmen en forellen sinds 1970

29-07-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
322 keer bekeken
  •  
forel water natuur 1127
De populaties van migrerende vissen, zoals zalm, daalden wereldwijd met driekwart procent. In Europa daalde dit zelfs met 93 procent sinds 1970. Door deze sterke afname wordt de voedselvoorziening voor miljoenen mensen in gevaar gebracht.

Migrerende vissen, zoals zalm, forel en meerval, zijn van vitaal belang om aan de voedselzekerheid te voldoen. Ze zorgen voor het levensonderhoud van miljoenen mensen op aarde. Ook spelen de migrerende vissoorten een belangrijke rol in complexe ecosystemen die meren, rivieren en 'wetlands' gezond houden. De populaties van deze migrerende vissen worden nu sterk bedreigd door menselijke ingrepen. Dat waarschuwt een rapport van Zoological Society of Londen en World Fish Migration Foundation. In het rapport is terug te lezen dat de populaties wereldwijd met 76 procent zijn gedaald tussen 1970 en 2016. Deze daling is vooral in Europa zichtbaar. De daling van migrerende vissen ligt hier (met 93 procent) hoger dan de daling bij landsoorten en mariene diersoorten.

Oorzaak daling populaties migrerende vissen

Arjan Berkhuysen, directeur van de World Fish Migration Foundation, geeft aan dat deze catastrofale verliezen bij de vissoorten enorme gevolgen zal hebben voor mens en natuur. "We kunnen en moeten nu handelen voordat deze cruciale soorten voorgoed verloren zijn”, aldus Berkhuysen. Het dalen van de populaties is vooral veroorzaakt door vernieling van de habitat. Dit droeg bij aan ongeveer de helft van de daling. Zo zijn draslanden essentiële habitats voor migrerende vissen. Deze ecosystemen verdwijnen drie keer sneller dan bossen. Daarnaast vormen dammen en andere rivierbarrières een groot probleem. Deze zorgen ervoor dat vissen de gebieden niet bereiken waar ze kunnen paren of zich voeden.

Niet-duurzame visserij en bijvangst zijn verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de achteruitgang. Verder worden de vissoorten ook bedreigd door de gevolgen van de klimaatcrisis. Hierdoor kan de voortplanting en voeding van de vissen in de war gebracht worden.

Herstel van vissoorten en ecosystemen

De vissoorten zijn van onschatbare waarde voor de wereldeconomie. Zo vormen vis en bijproducten van vis een van 's werelds meest verhandelde producten binnen de voedingssector. Alleen al de recreatieve visserijsector is miljarden dollars waard en goed voor tienduizenden banen. 
Door de juiste ingrepen kan de schade sterk beperkt worden. Zo zijn er in Verenigde Staten de afgelopen tijd veel dammen verwijderd. Hierdoor werd alleen al in 2019 voor meer dan 1000 kilometer aan rivieren voor migrerende vissen toegankelijk. Verschillende projecten tonen aan dat populaties snel terugkeren wanneer een dam wordt verwijderd. Volgens Jeffrey Parrish van The Nature Conservancy kunnen de vissoorten en ecosystemen betrokken worden bij voedselproductie en duurzame energie. "En door te investeren in hun bescherming en herstel, kunnen we ze terugbrengen”, aldus Parrish.

Volgens het rapport is er nog steeds een kans om het tij te keren. Dit onder meer door meer onderzoek te doen om het lot van zoetwatervissen te begrijpen en door praktische oplossingen te ontwikkelen die deze dieren herstellen en beschermen. Daarvoor moeten bijvoorbeeld vrij stromende rivieren worden beschermd en de bedreigingen worden aangepakt. Ook pleiten de opstellers van het rapport voor duurzame alternatieven voor de duizenden nieuwe waterkrachtdammen die over de hele wereld gepland zijn.

Bron: Duurzaamnieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!