Kassa

Wereldkampioen baanwielrennen vs. magnetron: kunnen we zelf onze stroom opwekken?

17-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3274 keer bekeken
  •  

Sta jij er wel eens bij stil hoeveel stroom je verbruikt? Als je de lampen aanzet bijvoorbeeld, of wanneer je de vloer stofzuigt. En kunnen we deze stroom zelf opwekken door te fietsen? Om daarachter te komen heeft Amber de hulp van een paar benen ingeroepen. En dat zijn niet zomaar een paar benen, maar die van elfvoudig wereldkampioen baanwielrennen Harrie Lavreysen.

Rolf Hut, universitair hoofddocent aan de TU Delft, heeft samen met zijn collega een fiets voor ons gebouwd waarmee we zelf stroom op kunnen wekken. Hiermee veranderen we bewegingsenergie, ook wel kinetische energie genoemd, in stroom.

We laten elfvoudig wereldkampioen en tweemaal olympisch kampioen baanwielrennen Harrie Lavreysen drie huishoudelijke apparaten aantrappen: een handmixer, een stofzuiger en een magnetron. Gaat dat hem lukken? 

Hoe heeft Rolf van TU Delft de speciale stroomopwekkende fiets gemaakt? Dat zie je hieronder!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

theakemna
theakemna25 jan. 2023 - 20:15

in de tweede wereld oorlog werd dat ook gedaan in de huiskamer om licht te hebben!!!

Tarry Hoorman
Tarry Hoorman19 jan. 2023 - 10:17

Is dit de nieuwe Willem Wever?

nipe1
nipe118 jan. 2023 - 17:09

je hebt het sneller opgeveegd of met de hand geklopt. Sorry maar dit programma kan wel eens iets serieuzer worden of hebben jullie te veel zendtijd ? Jammer dat het bestaat uit deze flut testen.

1 Reactie
Aadjoh
Aadjoh19 jan. 2023 - 8:34

Schep vreugde in het leven zet je zorgen aan de kant! tralala! Niet zo zuur!

Hen Smit
Hen Smit18 jan. 2023 - 9:39

Als je je helemaal suf trapt wek je net genoeg stroom op voor een klein lampje van 50 watt te laten branden. Het verschil tussen de middeleeuwen en onze huidige samenleving is.....ENERGIE......(letterlijk genomen klopt de zin natuurlijk niet, weet ik ook wel)

Ron212
Ron21217 jan. 2023 - 23:03

Beweging via stroom omzetten in een andere beweging lijkt mij vrij inefficiënt. Je kunt de mixer beter mechanisch aandrijven. En de stofzuiger ook.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!