Kassa

Wellicht nieuwe regels onmisbaar personeel

12-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
muntgeld_27.jpg
De tijdelijke regeling waardoor bedrijven meer kunnen selecteren welke werknemers ze willen behouden of ontslaan, stopt. Maar minister Henk Kamp (Sociale Zaken) sluit niet uit dat er in tijden van crisis een aangepaste versie van komt. Kamp zei dat donderdag in de Tweede Kamer.
Economische crisis
Het verruimde zogeheten onmisbaarheidscriterium is net als de deeltijd-WW in 2009 ingevoerd vanwege de economische crisis. Maar terwijl er veel vraag was naar de deeltijd-WW, is er van de andere regeling nauwelijks gebruikgemaakt.
Bestaande regeling
In 2010 werden ruim 26.000 ontslagaanvragen ingediend. Daarbij is 84 keer een beroep gedaan op de regeling dat iemand zo belangrijk was voor het bedrijf dat hij beter niet kon worden ontslagen. Zo'n verzoek is in 27 gevallen gehonoreerd. Daar blijkt dus uit dat het voor werkgevers niet iets belangrijks is geweest. Ik denk dat we kunnen volstaan met de bestaande regeling, concludeerde Kamp.
Midden- en kleinbedrijf
Net als VVD, PvdA en SP steunt ook het CDA Kamp in zijn besluit om te stoppen met de tijdelijke verruiming. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wilde de maatregel niet afschrijven puur omdat er weinig gebruik van werd gemaakt, maar wil ook weten waarom werkgevers er weinig mee konden. Hij denkt dat dit soort maatregelen net de doorslag kunnen geven voor bijvoorbeeld het midden- en kleinbedrijf.
Wel werkbaar
Kamp erkende dat dit soort regels wel werkbaar moet zijn voor werkgevers. Hij sloot niet uit dat een aangepaste versie onderdeel kan zijn van een eventueel nieuw te maken pakket crisismaatregelen. De minister wil echter niet vooruitlopen op nieuwe maatregelen, aangezien juist alles op alles wordt gezet om een nieuwe crisis te voorkomen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!