Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Welke zoekmachine past bij jou?

28-04-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2507 keer bekeken
  •  
zoekmachine browser 1127
De meest bekende zoekmachine is Google. Deze wordt wereldwijd ook het meest gebruikt. Google is zeker niet de enige zoekmachine op het internet. Welke alternatieven zijn er en welke past het best bij jou? Wij zetten ze voor je op een rijtje. 

Verzamelen van gegevens

Vele populaire zoekmachines verzamelen persoonlijke gegevens over jou. Die informatie bestaat voornamelijk uit jouw zoekopdrachten en waar je op klikt. Sites als Google, Bing en Yahoo! gebruiken jouw gegevens om gepersonaliseerde advertenties aan te bieden. Sommige van deze zoekmachines, zoals Google, delen en verkopen jouw gegevens met derden. Als je privacy voor jou minder zwaar weegt, kun je rustig van een van de volgende zoekmachines gebruik maken.
Bing, de zoekmachine van Microsoft zelf, is de op één na grootste zoekmachine na Google. Het is een toegankelijke zoekmachine die mooie achtergrondfoto’s toont. Geen saaie witte achtergrond dus. Bing is op heel veel vlakken vergelijkbaar met Google, door bijvoorbeeld de verschillende ingebouwde applicaties als een vertalingstool en een nieuwsoverzicht. Toch heeft Bing iets unieks: een ‘rewards’-regeling. Als je deze zoekmachine gebruikt, spaar je punten die je in kunt zetten voor het kopen van apps en films.
Zoekmachine Yahoo is ouder dan Google en staat wereldwijd op de derde plek van meest gebruikte zoekmachines. Webbrowser Mozilla Firefox gebruikt Yahoo als standaard zoekmachine. Daar heeft deze site het overgrote deel van de populariteit aan te danken. Net als Google kun je bij Yahoo gebruik maken van een e-mailapplicatie, kun je een nieuwsoverzicht bekijken en kun je makkelijk online shoppen. Ook krijg je door de integratie van fotowebsite Flickr goede beeldresultaten. 

Kies voor het milieu

Wil je meer doen voor het klimaat, maar weet je niet wat? Gebruik dan Ecosia. Deze zoekmachine plant naar eigen zeggen één boom per 45 zoekopdrachten die je uitvoert via deze site. Ongeveer 80 procent van Ecosia’s inkomsten, die de zoekmachine met name verkrijgt door het plaatsen van advertenties, besteedt het aan het planten van bomen. Op hun home-pagina staat een teller met hoeveel bomen er inmiddels geplant zijn door al het zoeken. Ook zijn ze transparant over hun financiën en wordt het bedrijf gerund op hernieuwbare energie.
Daarnaast is het interessant om te weten dat Ecosia ook jouw privacy in acht neemt. Ze verzamelen wel persoonlijke gegevens, maar anonimiseren die na een week. Het bedrijf belooft ook jouw gegevens niet te verkopen aan adverteerders en versleutelen ze je zoekopdrachten. Op die manier kunnen vreemden jouw informatie niet inzien. Ecosia is niet de meest anonieme zoekmachine die er is, maar ze gaan wel anders met je gegevens om dan de bovengenoemde websites.

Anonieme zoekmachines

Omdat in ieder geval Google, Bing en Yahoo! en voor een deel Ecosia jouw gegevens verzamelen en bewaren, ben je niet anoniem. Als alternatief bestaan er ook anonieme zoekmachines, zoals DuckDuckGo, Qwant en Startpage.
Anonieme zoekmachine DuckDuckGo is een van de populairste die er momenteel gebruikt wordt. Dit bedrijf slaat jouw persoonlijke gegevens niet op en deelt ze ook niet met derden. Daarnaast worden er geen gepersonaliseerde advertenties aangeboden op basis van jouw zoekgegevens. De zoekmachine heeft overigens geen eigen database met informatie, maar combineert die van andere websites om jou zo genoeg zoekresultaten aan te bieden. Veel van DuckDuckGo’s informatie komt uit bronnen als Yahoo! en Wikipedia.
Qwant is in 2013 opgericht in Frankrijk en wordt in dat land veel gebruikt. De homepage is toegankelijk en overzichtelijk en laat naast de zoekbalk ook een overzicht van het laatste nieuws zien. Naar eigen zeggen slaat Qwant jouw gegevens niet op en doet het ook niet aan GPS-tracking. Je gegevens worden niet gedeeld met derden en worden ook niet ingezet om advertenties te personaliseren. Daarnaast heeft Qwant diverse andere platforms voor onder andere muziek en hun eigen versie van Google Maps.
Startpage is een zoekmachine van Nederlandse bodem. Het bedrijf beweert de meest veilige zoekmachine ter wereld te zijn en slaat wederom jouw persoonlijke gegevens niet op. De site gebruikt gegevens van Google, maar zorgt ervoor dat jouw informatie niet wordt opgeslagen. Daarnaast heeft Startpage ook een betaalde e-mailapplicatie die wederom jouw persoonlijke gegevens zal beschermen. Zelf beweert het bedrijf ook niet mee te lezen met jouw e-mails. 
Bron: Consumentenbond, VPNgids.nl, Kinsta
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!