Kassa

Welke vis is nog duurzaam?

15-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6884 keer bekeken
  •  
Als je kijkt naar de documentaire Seaspiracy op Netflix, krijg je het gevoel dat je geen vis meer kunt eten. Maar er zijn nog wel degelijk vissen die duurzaam worden gevangen, zeggen experts. 
Hoe herken je als consument dat een vis op duurzame wijze is gevangen, dus dat de soort niet is overbevist en dat vangstmethode geen schade heeft toegebracht aan de natuur? In de supermarkt zie je veel vis met een ASC-keurmerk (voor gekweekte vis) of MSC-keurmerk (voor wild gevangen vis), opgericht door Unilever en het Wereld Natuurfonds. Ja, zeggen deskundigen, soms is er een visserij die dit keurmerk krijgt waar ze hun twijfels bij zetten. Maar over het algemeen kan je ervan uitgaan dat vis met een keurmerk op duurzame wijze is gevangen.
Luister hier naar het gesprek in ‘Vroege Vogels’, waar directeur van MSC uitlegt wat visserijen moeten doen om het keurmerk te krijgen en hoe ze dat controleren. En waar de oprichter WNF kritiek levert op het keurmerk, maar het nog wel blijft steunen.

Keurmerk tonijn in blik is hoax

Volgens visexpert Bart van Olphen kan je als consument een groot verschil maken als je kijkt naar het blikje tonijn. Soms staat daar een ‘dolphin safe’ keurmerk op, maar dat zegt helemaal niets. Tonijn en dolfijn zitten namelijk helemaal niet in hetzelfde water, dus het is niet mogelijk om dolfijn ‘per ongeluk’ als bijvangst te hebben als je op tonijn vist. Waar moet je dan wel op letten? Het logo met een hengel op het blik, te zien op sommige blikjes, is het beste.

Viswinkels en viskramen voeren vrijwel geen keurmerk

Maar hoe kan je in de viswinkel of bij de kraam zien dat een vis duurzaam is? Van de circa 800 viswinkels in Nederland voeren er maar 25 het keurmerk MSC. De visboeren moeten ruim 900 euro per jaar betalen om het keurmerk te moeten voeren en krijgen dan extra inspecties. En veel kleine visboeren is dit te veel geld of te veel werk.
De EU besloot ruim vijf jaar geleden dat viswinkels verplicht bordjes bij de vis moeten zetten in de vitrine, met onder andere de vangstmethode en de herkomst van de vis. Zo kan je bij het kopen van de vis een duurzame keuze maken.
De Consumentenbond bezocht in februari van dit jaar 99 viswinkels en concludeerde dat slechts één winkel de etiketten op orde had. Twee jaar geleden concludeerde Kassa al iets soortgelijks. Toen zei de Nederlandse Vereniging van Visspecialisten dat ze actie gingen ondernemen.

Welke vis is duurzaam?

In de Viswijzer gemaakt door Good Fish, kan je zien welke vis wel en niet duurzaam is. Deze kan je ook als app op je telefoon downloaden. Groen wil zeggen dat het een duurzame keuze is, rood kan je beter niet eten en ‘geel’ moet je beschouwen als tweede keuze.

Zo lees je in de viswijzer dat je mosselen en haring uit de Noordzee prima kan eten. Bij zalm is het belangrijk te kijken waar het gevangen is. En kibbeling van kabeljauw, maar ook losse kabeljauw, kan je beter laten staan. Kabeljauw is momenteel flink overbevist. Ook gamba’s en rode mul zijn geen duurzame keuze. Hier kan je de app van de Viswijzer downloaden, zodat je alle informatie op je telefoon kan opzoeken: voor Android en voor iPhone.

Meer over:

duurzaam, vis, visvangst
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Jennot
Jennot18 mei 2021 - 18:09

Seaspiracy is bullshit? We moeten gewoon stoppen met vis eten was de conclusie. Graag goede tegenargumenten waarom je tonijn mag eten omdat er dolfijnen voor worden gedood en de quota voor tonijn weer aangepast kunnen worden, Duurzaam? Mis ik iets? Als ph.D-er en speervisser kan ik deze uitzending niet serieus nemen. Kassa, heel teleurstellend. MSc is een verzinsel van Unilever. Waarom worden farmaceuten zo gewantrouwd terwijl dit soort bedrijven vrijuit gaan? Killing whales, killing the ocean, which is 70% of our world. How do you explain that? Fishtales koop ik dus ook niet meer. Dan maar geen vis meer. Maar kassa, blijf objectief, kritisch en een beetje wetenschappelijk ajb, anders mag die 50% zendtijd er van mij ook af.

aad piraat
aad piraat16 mei 2021 - 10:11

Als zee hengelaar mis ik in de voorstelling van zaken m b t. het redden van de bedreigde vissoorten toch cruciale informatie in deze uitzending. Het domweg doorgaan met consumenten bedrog kwam hierin wel naar voren. Ik doel hiermee op het in de handel doodleuk volharden in de verkoop van ondermaatse vis bij name te noemen als bv. sliptong en zeebaars welke ook onder de noemer onbeperkt in all you can eat restaurants voluit worden aangeboden. Dit lijkt mij niet de manier om de populatie te laten toenemen en kraaien dat het kweekvis is zonder hiervoor bewijs te leveren bij een sporadische controle heeft ook generlei waarde. Tevens is er sprake van misleiding door gebakken visbrokken welken niet van kabeljauw zijn onder de naam kibbeling te verkopen. Hiervoor dient de juiste vis te worden aangegeven onder de vermelding "als kibbeling gebakken".

kevinb
kevinb16 mei 2021 - 8:44

Mis belangrijke informatie in de laatste uitzending m.b.t. vis: - Er zijn momenteel geen garanties voor duurzame vis - In de uitzending komt kort terug dat de "beweringen" van seapiracy "wetenschappelijk" zijn ontkracht, maar mis bewijs/onderbouwing hiervan en de onafhankelijkheid/transparantie van de wetenschappers - Unilever i.c.m. MSc/asc keumerk is niet genoemd in de uitzending - Is de good fish foundation (met de viswijzer) wel onafhankelijk en niet door commerciële partijen gefinancieerd? - Verder zie ik alleen groene/gele vis in de uitzending, waarom geen rode vis... Het msc/asc keurmerk is mijn opziens ontoereikend, verwacht als consument een complete transparantie/auditing en traceerbaarheid die publiek beschikbaar is (waaronder vangst per moment door een boot, de bijvangst exacte getallen), maar zeker ook het herstel van het geviste gebied Kortom, graag extra toelichting in de uitzending over bovenstaande, dit artikel is verre van compleet...

1 Reactie
NotAmused
NotAmused17 mei 2021 - 21:01

- In de uitzending komt kort terug dat de "beweringen" van seapiracy "wetenschappelijk" zijn ontkracht, maar mis bewijs/onderbouwing hiervan en de onafhankelijkheid/transparantie van de wetenschappers Toen ik dit zag, dacht ik meteen.. wat een slappe aflevering. "het goede nieuws is dat we nog gewoon vis kunnen eten.".... waar is hier het bewijs voor? Ik ben het helemaal eens met kevinb. Had meer verwacht van kassa.

miennaamishaaz
miennaamishaaz15 mei 2021 - 21:11

Vis=vis, wat maakt het nou uit of het duurzaam is?

chinees54
chinees5415 mei 2021 - 17:34

Kan de viswijzer ook op je PC downloaden

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!