Kassa

Welke Radler moet je deze zomer bestellen als je op het terras zit?

16-04-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
665 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Zon, terras, gezelligheid en...Radler. Naast de stijgende populariteit van alcoholvrije dranken zijn ook biermixen, zoals Radler, erg in trek. 370.000 drankjes hebben we met zijn allen weggedronken het afgelopen jaar. Dat Radler niet meer weg te denken is van het terrasleven, was voor ons reden genoeg om acht verschillende Radlers te gaan testen.
Wat hebben we getest?
Voor deze test hebben we de volgende merken gekocht: Amstel Radler, Wieckse Radler Lemon, Bavaria Radler Lemon, Grolsch Radler, Warsteiner Radler Zitrone, Schutters Radler, Hoegaarden Radler Lemon&Lime en Perlenbacher Radler.
Wat is Radler?
Radler is een mix van bier en limonade. De naam Radler is een afgeleide van het Duitse woord voor wielertoerist: Fahrradler. De gebruikelijke verhouding is 50% bier en 50% limonade. Radler is geen merknaam, maar een soort bier dat door meerdere fabrikanten wordt gebrouwen. Het drankje bevat minder alcohol dan een normaal biertje en daarnaast zijn er ook varianten zonder alcohol. Nederland is niet helemaal onbekend met het mixen van bier. Wij kennen hier al jaren Sjoes. Dat is bier gemixt met grenadine. Daarnaast kennen we ook Sneeuwwitje, bier met 7UP.
Geschiedenis
Voordat Radler de weg naar Nederland vond, was het product in Duitsland al jaren verkrijgbaar. Het verhaal gaat dat Radler bij toeval door een Duitse kroegbaas is ontdekt. Door een enorme toestroom van fietstoeristen dreigde hij door zijn biervoorraad te geraken. De kroegbaas kwam op het idee om het overgebleven bier met citroenfrisdrank te mixen zodat hij alsnog al zijn klanten kon voorzien van een drankje. In 2012 introduceerde Warsteiner de Radler op de Nederlandse markt, waarna de overige grote biermerken al snel volgden.
Wie hebben getest?
Voor onze test zijn we uitgeweken naar het Velodrome in Amsterdam. Hier hebben wij de Radlers blind laten testen door vijf deskundigen. Het testpanel bestaat uit biersommelier Sofie Vanrafelghem , biersommelier en bestuurslid bij StiBON Hanneke van het Ende , bierbrouwer Stefan Duurkoop , biersommelier en bierverteller Tomas Schroen en oud-topwielrenner Gert Jakobs . De Radlers zijn beoordeeld op uiterlijk, geur, smaak/frisheid en afdronk.
Uitslag
Merk
Waar te koop?
Prijs zonder
statiegeld 30cl
Cijfer
Opmerkingen
1.
Hoegaarden
Radler Lemon &lime   
Algemeen verkrijgbaar
€0,87
6,5
Meest frisse Radler. Heeft een klein bittertje en zuurtje in de afdronk. Drink lekker weg.
2.
Warsteiner
Radler Zitrone
Algemeen verkrijgbaar
€0,74
6,0
Een prima Radler. Frisse bierachtige smaak en een lichte bittere afdronk.
3.
Perlenbacher
Radler
Lidl
€0,39
5,3
Geen rare bijsmaken, schuimt als bier en heeft een zoetige aangename smaak.
4.
Grolsch
Radler
Algemeen verkrijgbaar
€0,60
5,0
Aparte troebele kleur. Smaakt naar limonade, koolzuur is prettig. Fris.
5.
Amstel
Radler
Algemeen verkrijgbaar
€0,64
4,5
Geen schuim. Weinig biersmaak. Tikje bitter.
6.
Bavaria Radler
Lemon
Algemeen
verkrijgbaar
€0,62
4,0
Mierzoet. Limonade, geen bier.
7.
Wieckse Radler
Lemon
Algemeen verkrijgbaar
€0,82
3,5
Vlakke muffe smaak. Doet denken aan zoete snoepjes. Geen lekkere geur.
8.
Schutters Radler
Boni/PLUS
€0,47
3,3
Ruikt naar bier. Smaakt nergens naar bier. Doet denken aan zeepsop.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

john veldhuis
john veldhuis18 jul. 2016 - 18:54

Inderdaad SJOES is bier met een Scheutje (sjoes) donker bier. Verder hebben we in Limburg ook nog HALF OM, dat is half bier en half donker. Dan heb je nog VLAMMETJE (vlemke) dat is minder dan een scheutje, bijna vergelijkbaar met een wolkje melk in koffie of thee. Ik vind het jammer dat ze het buiten Limburg vaak niet kennen.

frans willeboer
frans willeboer18 apr. 2016 - 12:17

wij dronken vroeger altijd imitatie dat was bier met exota limonade! en nu spreek ik van plusminus 1956.

jocla
jocla17 apr. 2016 - 18:42

Wat een flut-onderzoek.Wie gaat er nu serieus Radler testen als een biervariant.En dan ook nog nog door bierdeskundigen - aan wiens deskundigheid ik zeer twijfel - die van mening zijn sjoes bier met grenadine is....

retsok
retsok17 apr. 2016 - 18:35

Heel raar dat iedereen die ik spreek over Radler zegt dat Amstel de lekkerste is. En in de zogenaamde "deskundigen" test wordt het afgekeurd. Dat zegt veel over de testmethode en de zogenaamde deskundigen. En dat zegt dus niks over de smaak. Deze zogenaamde deskundigen hebben het steeds over biersmaak. Als je dus limonade deskundigen laat testen dan wordt Schutters Radler waarschijnlijk de hemel in geprezen. Beste testers, blijf lekker dat Belgische paardezeik drinken, dan blijft er meer lekkere Amstel over voor de echte kenner.

Roelvink
Roelvink17 apr. 2016 - 13:25

Waarom niet getest door de mensen die altijd radler drinken, De bierkenners die jullie laten testen hebben een heel ander oordeel hierover, dat zijn echte bierdrinkers

fluitjebier
fluitjebier17 apr. 2016 - 12:00

Ca. 50 jaar geleden dronk men in Berlijn al bier met een groene of rode siroop: Berliner Kindle Weisse; in Engeland drinken ze ook al jaren bier met lime juice.

rots92
rots9217 apr. 2016 - 10:02

Bier met grenadine noemde men heel vroeger een Tango, maar volgens mij wordt het vandaag de dag niet meer gedronken, dat komt omdat de grenadine niet meer is wat het ooit was, vandaar.

rots92
rots9217 apr. 2016 - 9:59

Sjoes is bier met grenadine, dat moest ook nog kunnen zeggen ze in mijn postcodegebied.

pengyou
pengyou17 apr. 2016 - 9:35

40 jaar geleden kwam ik in een "bruin" café in Amsterdam. Daar was dé drank voor veel stamgasten : een laagje tomatensap in een glas en daarop getapte pils. De kastelein had een literfles tomatensap staan om deze mix te kunnen maken. Een kwestie van smaak natuurlijk, maar het haalt voor ongeoefende bierdrinkers iets van de bitterheid van het bier weg.

truvanu
truvanu17 apr. 2016 - 7:21

"Wij kennen hier al jaren Sjoes. Dat is bier gemixt met grenadine."Sjoes is bier met een scheutje donker bier, geen grenadine.

jgasteh
jgasteh16 apr. 2016 - 20:01

Hebben jullie de alcoholvrije radlers of de alcoholarme varianten getest ?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!