Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Welke paprikachips is het lekkerst?

  •  
01-03-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3221 keer bekeken
  •  
195x90_paprikachips.jpg
In Nederland besteden we jaarlijks bijna €300 miljoen aan chips. Paprika is koploper, maar welke paprikachips is nou de lekkerste? Dat zochten wij voor je uit in een test.
Consumentenpanel
Voor de paprikachipstest bouwden we acht knusse huiskamers, voor iedere zak chips één, want we testen acht merken. Ieder merk is door 21 personen beoordeeld op uiterlijk, geur, smaak, kraak en mondgevoel.
Natuurproduct
Een goede chip begint bij een goede aardappel. Een beetje verschil in smaak en kwaliteit hou je altijd, omdat een aardappeloogst nooit precies hetzelfde is. Dat is heel afhankelijk van het weer. Wat dat betreft is het een echt natuurproduct. 
Smaak
De meningen van de consumenten lopen enorm uiteen. Waar de één de chips een negen geeft, beoordeelt de ander dezelfde chips met een twee.  
In de studio licht Jeroen Knol, levensmiddelentechnoloog verbonden aan de European Federation of Food Science and Technology  toe hoe smaakverschil ontstaat. "Er zijn verschillen tussen mensen in hun gevoeligheid om smaken waar te nemen, dus daarom kan iemand die gevoeliger is voor een bepaalde smaak een product minder of juist lekkerder vinden. Daarnaast ontwikkelt ieder mens zijn eigen smaakvoorkeuren en dat begint volgens sommige al in de baarmoeder onder invloed van wat de moeder eet. Vervolgens ontwikkelt je smaak verder onder invloed van je omgeving, dus wat je eet als klein kind en bijvoorbeeld nare ervaringen met bepaalde producten."
Ontwikkeling
Als een smaak te complex is, zijn mensen sneller geneigd er minder van te eten licht Knol toe. "Chipsmakers zullen dus op zoek gaan naar een niet te ingewikkelde smaak, want we moeten wel dooreten." Bij de ontwikkeling van chips wordt overal over nagedacht. "Niet alleen smaak, maar ook het uiterlijk (kleur, grootte, glans), aroma (smaak en geur), textuur (breekgedrag bij eerste hap, knapperigheid bij volgende kauwbewegingen) en voedingswaarde (kilocalorieën, gebruikte olie) zijn van invloed op hoe mensen chips beoordelen." Voor het kruidenmengsel dat de chips smaak geeft werken fabrikanten samen met aromahuizen. Zo'n huis kan een palet aan paprikasmaken aanbieden. 
Kraak
Op de kraak zijn meerdere factoren van invloed. Knol: "De kraak kan worden beïnvloed door bijvoorbeeld de dikte van de aardappelchipjes, de temperatuur van frituren, het watergehalte, en de opslag, want hoe meer vocht, hoe slapper. De verpakking moet ervoor zorgen dat het vocht uit de lucht niet in de chips terecht komt."
Kleurverschil
Sommige chipjes hebben bruine randen of groene plekjes. "Het suikergehalte is van invloed op de bruinkleuring. Bij te veel suiker kunnen de chips te bruin worden en zelfs op sommige punten zwart verkleuren. Groene plekken op aardappelen bevatten veel solanine, dit kan worden gevormd onder invloed van licht. Grote hoeveelheden van solanine zijn giftig voor de mens, dus onwenselijk om teveel van te eten." 
Onverwacht
Dan duiken er ook nog onverwachte ingrediënten op bij enkele merken, zoals karnemelk- of champignonpoeder. "Champignonpoeder levert de 'vijfde' smaak: hartig, umami. Dat maakt dat we andere smaken lekker vinden, een echte oppepper. Karnemelkpoeder is speekselopwekkend. Hoe meer speeksel, hoe aantrekkelijker! Dat eet lekkerder, het water loopt je letterlijk in de mond."
Uitslag
*Indien chips hetzelfde eindcijfer hebben gekregen hebben we de prijs de doorslag laten geven. 
5,0
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!