Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Welke mascara is het best?

  •  
18-04-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6852 keer bekeken
  •  
195x90_mascara.jpg
'Extreme volume', 'mega volume', 'volume clubbing', 'hypnose drama' en 'colossal go extreme'. Prachtige namen, maar welke mascara geeft eigenlijk het meeste volume en doen de mascara's wat ze beloven? Zestien speelsters van Ladies Sevens , het Nederlandse damesrugbyteam, hebben de afgelopen vijf weken voor Kassa in totaal tien verschillende volumemascara's getest.
Ingrediënten
Onderzoeksarts cosmetische dermatologie dr. Jetske Ultee vergeleek de ingrediënten en onderzocht het volume van de tien mascara’s. "Het meest opvallende is dat qua samenstelling van de ingrediënten deze tien mascara’s sterk op elkaar lijken. Er zijn een aantal grote producenten van cosmetica waar meerdere merken onder vallen. Bij de mascara's van bijvoorbeeld Maybelline en L'Oréal en Lancôme, deze merken vallen onder een producent, lijken de ingrediënten erg veel op elkaar. De ingrediënten van Miss Sporty zijn bijna gelijk aan die van Rimmel. Sommige mascara's bevatten meer olie en iets meer wax. Daardoor zullen ze iets moeilijker af te spoelen zijn met water dan bij andere merken waar minder olie en wax is gebruikt. Dit merk je vaak niet direct bij het opbrengen maar natuurlijk wel na het zwemmen of bij het afhalen van het product. Alle mascara's bestaan uit een mengeling van water, wax, parafine en polymeren. De polymeren zorgen ervoor dat er een mooi laagje om de wimper komt . Als de polymeren drogen, het is eigenlijk een soort plastic, dan krullen de wimpers. Dat geeft dat mooie volume-effect.  Het water zorgt er ook voor dat het wimperhaartje ongeveer 30% zwelt, daardoor neemt het volume van je wimpers ook toe. Dat effect is tijdelijk."
Niks op de verpakking
Het valt Ultee op dat er vaak geen ingrediënten op de verpakking van de mascara staan. Ultee: "Dat maakt het voor consumenten heel moeilijk om te weten wat ze precies kopen. De mascara's die we bekeken hebben bevatten relatief weinig irriterende ingrediënten. Bij de mascara van Chanel en Max Factor is een hogere concentratie van stoffen die irritatie kunnen veroorzaken."
Borsteltjes
De meeste mascara's waren redelijk gelijk. Het borsteltje van de HEMA was duidelijk anders en het was echt lastig om hiermee een wat dikkere laag op de wimper aan te brengen. Natuurlijk maakt het uit wat je eigen voorkeur ook is en of je links- of rechtshandig bent. Het borsteltje van Lancôme is bijvoorbeeld een beetje gebogen. Sommigen vinden dat juist fijn en anderen zullen dat niet prettig vinden. Max Factor is de enige mascara die met twee borsteltjes werkt.
Prijsverschil
De prijsverschillen zijn heel erg groot. Het prijsverschil tussen de goedkoopste, Essence en de duurste Lancôme is maar liefst €30. Ook het aantal milliliter per mascara verschilt erg van elkaar. In de mascara van Chanel zit 6,21 ml en is daarmee met €5,51 per milliliter de duurste van de door ons geteste mascara's. Essence is de goedkoopste en kost slechts €0,24 per milliliter.
Houdbaarheid
Jetske Ultee zegt dat mascara veel minder lang houdbaar is dan gedacht wordt. Ze heeft daarom een goede tip. "Er is een groot onderzoek gedaan onder studenten en daar bleek uit dat bijna 70% van de studenten met bedorven mascara's loopt. Een mascara moet je echt na drie maanden weggooien want, dan zie je al dat er bacterie- en schimmelgroei in de producten ontstaat. Je kunt een mascara maar kort bewaren. Als je ontstoken ogen hebt en je gebruikt mascara, gooi hem daarna ook echt meteen in de prullenbak. Gebruik nooit een testmascara uit de winkel. Uit onderzoek is gebleken dat die bijna allemaal vol zitten met bacteriën die je niet in je mascara wil hebben. Als je een mascara gebruikt waar bacteriën of schimmels in zitten dan is de kans op ooginfecties heel erg groot en dit kan zelfs gevaarlijk zijn".
Uitslag
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!