In ieder huishouden met kleine kinderen staat wel een fles limonadesiroop in de koelkast. Aangelengd met water is dat een voordelig drankje, niet voor alleen kinderen, maar ook volwassenen en pubers drinken het volop. Het is ook in steeds meer smaken verkrijgbaar zoals ice tea citroen, ice tea perzik en granaatappel. Ook de siroop met minder of geen suiker is aan een opmars bezig. Bovendien heb je momenteel minimaal tien merken siroop. Hoog tijd voor een test en wel van één van de meest favoriete smaken: aardbei! Welke is het lekkerst?
Acht siropen en vier deskundigen
Wij kochten acht (huis)merken aardbeiensiroop in de supermarkt. We vroegen vier deskundigen om deze blind te proeven. Ze wisten dus niet welk merk ze beoordeelden. We stellen de deskundigen aan je voor.
- Janny van der Heijden is culinair journalist en bekend van
Heel Holland Bakt
. Onlangs verscheen haar kookboek 'Koken met Janny'.
- Jan Robben is aardbeiendeskundige en schrijver van het boek 'Liefde voor Aardbeien' en van de website
Aardbeienacademie.nl.
- Annet Kalter is samen met haar man eigenaar van
aardbeienkwekerij Richard & Annet Kalter.
- Sjoerd Spoelstra is siropenmaker en runt samen met een compagnon het bedrijf
DD-Cordials
dat allerlei siropen maakt.
"Er is een aardbei doorheen gevlogen"
Wat verwacht je bij het proeven van aardbeiensiroop? Heel veel aardbeien. De juryleden proefden bij de meeste siropen weinig aardbei. Dat is ook niet verbazingwekkend als je de ingrediënten op de verpakking bestudeert. De grootste hoeveelheid aardbeien zit in de Ranja en de siroop van de Lidl
1
, namelijk 25% en 29%. Door de aardbeiensiroop van de Jumbo is een aardbei 'gevlogen', daar zit namelijk slechts 0,9% aardbei in. In de Slimpie en de RAAK zit respectievelijk 2% en 4% aardbei. Op de andere flessen staat wel dat er 75% sap in zit, maar als je goed kijkt, zie je dat van die 75% slechts 10% aardbei is. Dat geldt voor Karvan Cévitam, Albert Heijn huismerk en de Fruit Fris siroop van de ALDI. De aardbeiensmaak wordt vooral gehaald uit aardbeienaroma. Dat proefden de deskundige juryleden, want ze beoordeelden veel siroop met de kwalificatie "smaakt chemisch".
1) Op de fles van Lidl staat dat er 29% aardbeiensap in het eindproduct zit. Dat leek ons sterk, want het is dan al aangelengd met zeven delen water. Wij deden navraag bij Lidl en er moet staan: 29% aardbeiensap. Lidl gaat dit aanpassen.
Suiker
Wat in de meeste siropen wel volop zit is
suiker
en wel zo'n vier klontjes per glas. Dat is net zoveel als in een glas cola. Vaak zit er ook glucose-fructosestroop in. Eigenlijk is dat ook gewoon suiker, want glucose en fructose zijn bestanddelen van suiker. In het voorjaar hebben we uitgebreid aandacht besteed aan alle suikers. In die
uitzending
waarschuwde voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar voor glucose–fructosestroop.
Hier
lees je meer over suiker.
Zoetstoffen
De siroop van RAAK en Slimpie bevatten zoetstoffen. In RAAK zit een combinatie van suiker en zoetstof, terwijl in Slimpie uitsluitend zoetstoffen zitten. Deze siroop bevat daarom nauwelijks kilocalorieën. Stukken beter voor de lijn, maar Slimpie werd door de jury als slechtst beoordeeld.
Opmerkingen
- Karvan Cévitam: smaakt fruitig. Heeft aangelengd meer geur dan anderen. Zou hem kunnen drinken. Mooi helder en dichtbij aardbei. Ruikt minder chemisch dan de rest.
- Plein Sud: natuurlijke geur. Is best lekker. Proef vanille, karamel en aardbei.
- Fruit Fris: goede dorstlesser, smaakt chemisch. Smaakt naar aardbeiensnoepjes.
- RAAK: doet aan kauwgom denken, drinkt lekker makkelijk. Is wel erg zoet.
- Albert Heijn: sterke geur, maar aangelengd nauwelijks geur. Heel chemisch en waterig.
- Jumbo: herken geen aardbei, kan bijna niet van echt fruit zijn. Vettig, niet lekker, meer appelsap.
- Ranja: suikerwater met snoepje. Mooie lichte kleur, mis zuur. Smaak is veel suiker.
Je zou door de vruchten het idee kunnen krijgen dat siroop een gezond drankje is. Dat is kolder. Er zit in sommige siropen nauwelijks fruit. Toch mag het dan wel aardbeiensiroop heten volgens Ralf Hartemink. Hij is levensmiddelentechnoloog aan de Wageningen UR. Wel moet je, als er aardbeien op de verpakking staan, ook vermelden hoeveel aardbeien erin zitten. "Als consument voel ik me wel misleid", aldus Hartemink. Verder vertelt hij dat natuurlijk aardbeienaroma bestaat uit 40 tot 70 chemische componenten. Dat zijn geurstoffen. Voor het maken van synthetisch aardbeienaroma worden (een aantal van) diezelfde componenten gebruikt. Over zoetstoffen zegt hij dat deze niet ongezond zijn en niet slechter dan suiker, maar ze houden je wel verslaafd aan een zoete smaak.
Sjoerd's recept voor één liter aardbeiensiroop
Sjoerd is siropenmaker en laat in de reportage zien hoe hij een aardbeiensiroop zou maken. Dit zijn de ingrediënten die hij gebruikt:
- 1 kilo aardbeien ontkroond en doorgesneden
- 500 ml water
- 50 ml rode wijnazijn of 10 gram citroenzuur
- 600 gram suiker
Alle ingrediënten, behalve de suiker, zachtjes laten pruttelen gedurende tien minuten. Dan laten uithangen in een kaasdoek of theedoek gedurende één uur. Het sap terugdoen in de pan met de suiker en opnieuw verwarmen. Tegen de kook aanbrengen en in een gesteriliseerde fles of pot bewaren. Na openen gekoeld bewaren. Gesloten blijft het minstens een jaar houdbaar.