Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Welke koffie is echt eerlijk voor de boer?

18-02-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1190 keer bekeken
  •  
20140218-kassagroen-koffie_4.jpg
Er liggen al twee soorten koffie in de schappen ('gewone' en fairtrade). Daar komt nu nog een derde soort bij genaamd 'fairchain koffie'. Bij deze koffie zou de hele keten, van de boer tot aan de winkel 'eerlijk' zijn. Hoe werkt het en wie zit er achter deze koffie? Waarom zou je kunnen overwegen om deze koffie te gaan drinken en daar veel geld voor te betalen?
'Nieuwe' koffie
De hele productieketen eerlijk maken is een nieuwe ontwikkeling bij het duurzaam ondernemen. Moyee Coffee wil nu fairchain koffie gaan verkopen. Dat houdt in dat de koffie voor een goede prijs en ook organisch verbouwd wordt. Het belangrijkste verschil met fairtrade koffie is dat Moyee Coffee de koffie ook in Ethiopië wil gaan branden. Dat is nieuw, want meestal wordt koffie niet in het land van herkomst gebrand. Juist dat branden levert veel geld op. Dat gebeurt nu vooral in het rijke Westen en daar worden de koffiemultinationals rijk van.
Koffieboeren opleiden
Guido van Staveren van Dijk van Moyee Coffee gaat koffieboeren uit Ethiopië opleiden om zelf de koffie te gaan branden. De machines zijn nu onderweg naar Ethiopië. Het branden zal ook milieuvriendelijk en langzaam gebeuren wat de kwaliteit ten goede komt. Uiteindelijk zal zeker 50% van de koffiewinst in Ethiopië terecht komen in plaats van 12-15% nu.
Lokaal verkopen
Directeur Peter d'Angremond van Max Havelaar vindt Moyee Coffee een sympathiek initiatief, maar hij kiest een andere weg om het lot van de boeren te verbeteren. Zijn organisatie investeert in het verhogen van de kwaliteit en de productie van de koffie die de boeren verbouwen. Wat hem betreft bepalen boeren zelf hoe en waar ze in willen investeren. Hij noemt een voorbeeld in Tanzania. De koffieboeren van KCU in Tanzania verwerken zelf de koffiebonen tot instant koffie en verkopen deze op de plaatselijke markt.
Goed initiatief
Professor Ruerd Ruben (hoogleraar Ontwikkelingsstudies aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen) bevestigt dat nu maar heel weinig winst in de producerende landen achterblijft, ook in landen waar de fairtrade koffie wordt verbouwd. Deze koffie is wat hem betreft een goed initiatief, een voorbeeld van hoe je de economie echt verandert, echt duurzaam maakt, voor mens en milieu.
Proeven
We vroegen ook aan Douwe Egberts waarom zij niet in het land van herkomst branden: Douwe Egberts zegt: "Koffie is bijna altijd samengesteld uit verschillende soorten koffiebonen, soms wel zestien verschillende soorten uit verschillende landen. Dus hoe mooi het initiatief van Moyee Coffee ook is, het is voor de blended koffie geen oplossing." Moyee Coffee zegt dat koffie er echt niet lekkerder op wordt als je zoveel soorten door elkaar mengt. Guido van Staveren van Dijk zegt dat Douwe Egberts dat doet om maar niet afhankelijk van één producent te zijn. Hij denkt niet dat dat is wat de consument persé wil. Hij adviseert vooral ook zijn koffie te proeven en beweert dat hij zich kan meten aan de dure Itaiaanse merken koffie. Moyee Coffee is nog niet in de winkel te koop, maar alleen via internet te bestellen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!