Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je weer live op maandag 22 augustus, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

Welke kippen hebben het beste leven?

  •  
08-11-2014
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
3118 keer bekeken
  •  
195x90_kip.jpg
Plofkip, Hollandse kip, Nieuwe Standaard Kip, kip met Beter Leven keurmerk van een langzaam groeiend ras of de boerenscharrelkip. De plofkip is aan vervanging toe, maar weet jij wat het beste vlees, de beste koop of de meest diervriendelijke kip is? Wat koop jij als je in de supermarkt staat? Wij zetten de kipproducten op een rij : van de gangbare kip tot de biologische kip.
Reguliere kip
De gangbare/reguliere kip wordt plofkip genoemd, omdat die elke dag 64 gram aan gewicht toeneemt. Na maximaal 37 dagen gaat deze kip naar de slachter. Plofkippen moeten elke vierkante meter in de stal delen met twintig soortgenoten. Het gewicht per vierkante meter is 42 kilo per vierkante meter. De kippen hebben niks om mee te spelen en zien nooit daglicht. Ook krijgen ze preventief antibiotica door hun voer gemengd. De plofkip is te koop bij bijna alle winkels en wordt vaak als kiloknaller aangeboden. De prijzen variëren van €5,49 euro per kilo (Aldi) tot €7,99 per kilo (AH). Dit gaat dan om kipfilet, net zoals alle andere prijzen hieronder.
Kip van Morgen
In 2013 heeft de pluimveeindustrie afspraken gemaakt om de leefomstandigheden van de kip te verbeteren. Dit heeft geresulteerd in een branchebrede afspraak om de reguliere kip, de plofkip, tussen 2015 en 2020 te vervangen door de Kip van Morgen. Een aantal supermarkten heeft een variant van deze Kip van Morgen al in de schappen liggen. Bij de Spar, de Dirk en Emté wordt de Kip van Morgen verkocht. Dat is een snelgroeiend ras dat na maximaal zes weken wordt geslacht. De kippen zitten met negentien stuks op één vierkante meter zonder daglicht. Dirk, Dekamarkt en Spar verkopen de Kip van Morgen onder de naam 'Groenlandkip'. Deze kip groeit niet zo snel en leeft minimaal zes weken met negentien kippen op één vierkante meter. Ook deze kip moet het doen zonder vrije uitloop. Bij Dirk van den Broek verkopen ze ook een nieuwe kip. Dit product heet niet Kip van Morge' maar op het etiket staat dat het een "kip is van langzaam groeiend ras". De prijs is €8,98 per kilo. Reactie Dirk van den Broek: "Wij hanteren de term 'Kip van Morgen' niet om twee redenen. Ten eerste heeft onze kip meer waarde dan de Kip van Morgen zoals deze geformuleerd is door het CBL. We doen onze kip tekort als we dit de Kip van Morgen noemen. De kip die wij verkopen verblijft in open stallen met een natuurlijke ventilatie en heeft daardoor een natuurlijk dag en nachtritme. Bovendien is er afleidingsmateriaal aanwezig in de stallen, zoals pikstenen en zitstokken. Ten tweede is de term Kip van Morgen niet bekend bij onze consument. Het is een term die gebruikt wordt door het CBL."
Hollandse kip van Albert Heijn
Sinds mei van dit jaar ligt de nieuwe Hollandse kip in de winkels van Albert Heijn. De nieuwe Hollandse kip is een langzaam groeiend (en vitaler) ras dan de reguliere kip en beschikt over meer leefruimte. De kip zit met achttien stuks op een vierkante meter, maar er gaan binnenkort 16,8 stuks op één vierkante meter. Het is een langzaam groeiend ras (Hubbard) en in de stallen wordt graan gestrooid. De stallen hebben geen daglicht. De prijs voor een kilo Hollandse kip is €8,99. Reactie Albert Heijn: "In februari 2013 ondertekenden de pluimveesector en de supermarkten een akkoord over dierenwelzijnsstappen voor kip (de Kip van Morgen). In dit akkoord staan criteria die de keten gezamenlijk stelt om het dierenwelzijn voor de Nederlandse supermarktkip stapsgewijs op een hoger niveau te brengen. Er zijn stappen die voor eind 2015 gerealiseerd moeten worden en stappen die voor eind 2020 gerealiseerd moeten worden. Albert Heijn zet alle dierenwelzijnsstappen in één keer met de introductie van de Hollandse kip. Omdat er voldoende kippen moeten zijn van het nieuwe langzaam groeiende ras en dat niet in één keer het geval is, vervangen we stapsgewijs de reguliere verse kipproducten door nieuwe Hollandse kipproducten (de eerste Hollandse kip-producten zijn kipfilet (1 stuks), kipfiletblokjes en diverse botproducten)."
Nieuwe Standaard Kip van Jumbo
Ook supermarktketen Jumbo heeft een nieuwe kip ontwikkeld. De nieuwe kip is een Hubbard, het langzaam groeiende ras. Zij leven met 13,5 stuks op één vierkante meter en er wordt met graan gestrooid. Een belangrijk verschil met de vorige kippen is dat deze kip daglicht in de stal heeft. Een overdekte uitloop hebben de stallen niet. De prijs van een kilo Nieuwe Standaard Kip is €8,69. Reactie: Jumbo: "Na jaren voorbereiding is het maandag 6 oktober 2014 zover. Op die dag legt Jumbo Supermarkten voor het eerst Nieuwe Standaard Kip in de schappen. Met deze nieuwe kip maakt het familiebedrijf het haar klanten makkelijker om de stap naar een duurzamer en tegelijkertijd betaalbaar stuk vlees te zetten. De levensomstandigheden van de kip van Jumbo zijn aanzienlijk beter dan de huidige basiskip, ook wel plofkip genoemd. Nieuwe Standaard Kip is een langzaamgroeiend ras, leeft langer, wordt minder zwaar en heeft meer leefruimte. Daarnaast krijgt de kip natuurlijk daglicht en heeft daardoor een natuurlijk dag- en nachtritme. Het is de ambitie van Jumbo om eind volgend jaar het kipschap 100% plofkipvrij te hebben.
Beter Leven Keurmerk
Dan komen we bij de kippen met het Beter Leven keurmerk . Dit keurmerk wordt door de Dierenbescherming gegeven en er worden strenge voorwaarden gesteld aan de kippen die één of meerdere sterren hebben. Albert Heijn verkoopt onder het merk Puur&eerlijk een één-ster-kip voor de prijs van €10,99. Deze kip kan in een overdekte uitloop lekker naar buiten en er zitten slechts twaalf kippen op een vierkante meter. Dirk van den Broek verkoopt kip met twee sterren van het Beter Leven keurmerk op dit moment nog zonder de sterren op het etiket. Wel staat er een Kies Bewust logo op. De pijs is €13,48 per kilo. Dirk van den Broek reageert als volgt: "In het verleden hebben wij getracht om met het eigen keurmerk Kies Bewust de mate van het dierenwelzijn/diervriendelijk produceren te communiceren naar onze consument. De kip die wij verkopen is namelijk gelijkwaardig aan het niveau van de twee en drie sterren Beter Leven van de Dierenbescherming. Echter blijkt dat de consument veel belang hecht aan het sterrensysteem van de Dierenbescherming. Om deze reden hebben wij recent besloten om over te gaan naar het sterrensysteem van de Dierenbescherming. Vanaf 1 december 2014 zijn de sterren terug te vinden op onze kip-verpakkingen in onze winkels." Albert Heijn heeft de Excellent Franse Scharrelkip met twee sterren voor €15,39 per kilo. Deze twee-sterren-kippen hebben een vrije uitloop van één vierkante meter per kip.
Biologische kip
Deze kippen zitten met zijn tienen op één vierkante meter en dus hebben ze veel ruimte. Daarnaast hebben ze buiten ook vier vierkante meter ruimte per kip. Albert Heijn Puur&eerlijk heeft drie sterren en koop je voor €23,99 per kilo. Dirk van den Broek verkoopt zijn biologische kip voor €24,98 per kilo. Natuurvoedingswinkel EkoPlaza heeft de duurste kip van €28,95 per kilo.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar