Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Welke espresso uit een cupje is het allerlekkerst?

  •  
19-04-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2113 keer bekeken
  •  
195x90_espressobonen.jpg
Voor mensen die geen zin of tijd hebben om koffie te zetten met een regulier koffiezetapparaat is er een alternatief. Nespresso heeft al enkele jaren apparaten op de markt waarmee je espresso of reguliere koffie uit een cupje haalt. Tegenwoordig zijn er ook espressocups van andere merken verkrijgbaar. Bieden ze concurrentie voor de 'echte' Nespresso? Wij zochten het uit met vijf koffiedeskundigen in het Hilton hotel in Amsterdam.
Wat is espresso?
Gewone koffie, met melk, met suiker, een combinatie daarvan, espresso, cappuccino, latte, macchiato of ristretto. Het zijn allemaal bekende termen in de wereld van de koffie. Waar we vroeger alleen een 'bakkie pleur' kenden als een gewoon kopje zwarte koffie, tegenwoordig zijn we door de komst van allerlei koffiehuizen bekend met andere soorten koffie. Als je op zoek bent naar sterke koffie, dan drink je espresso. Espresso is niet meer dan dertig milliliter koffie die donker gebrand is. De smaak is intens en dat komt niet alleen door de zeven gram Arabica koffiebonen, maar ook door het brouwproces van 95 graden Celsius gedurende 25 seconden bij een druk van negen bar. Dat resulteert dan in een heerlijke expresso.
Nieuwe generatie espresso
Een goede espresso is dus niet in een paar tellen gezet. Daarom kwam Nespresso in 1989 met een nieuwe methode om makkelijk één kopje espresso te zetten. Door middel van aluminiumcapsules kun je op een makkelijke manier een espresso maken. Sinds Nespresso samen met George Clooney en Matt Damon reclames maakt voor haar product, is Nespresso razend populair geworden. Door de vele patenten op de aparaten en de cups leek er geen concurentie mogelijk. Sinds 2012 zijn een aantal van de patenten vervallen. Hierdoor kwam er de mogelijkheid voor andere fabrikanten om cups te produceren die in de Nespressoapparaten passen. De afgelopen maanden komen er aan de lopende band nieuwe producten van cups op de markt. Voor Kassa dus de hoogste tijd om deze eens onder de loep te nemen en daarom hebben we negen merken getest.
Wie zitten er in het testpanel?
- Dick van den Heuvel werkt bij speciaalzaak Screaming Beans in Amsterdam. Daar worden naast koffie ook wijn en gastronomische gerechten geserveerd. Je kan hier onder andere ook koffieworkshops volgen. 
- Roberto Payer is directeur van het Hilton Amsterdam . Hij weet als Italiaan hoe een echte espresso moet smaken. In restaurant Roberto's staat een speciaal voor het Hilton gemaakte Italiaanse espressomachine.
- Paula Koelemij is manager kwaliteit en inkoop bij koffiehandelaar Simon Levelt .
- Paul de Vos en Kris Vermaas zijn van Roast . Zij verkopen koffie van kleine ambachtelijke branderijen. Ze rijden zelf van kleine brander naar kleine koffiebranderij om de koffie te selecteren. Je kunt bij Roast een maandelijks abonnement krijgen op drie soorten verse koffie van kleine ambachtelijke koffiebranderijen. Vanaf de zolderkamer van Kris verzenden ze de koffie in hun eigen postdozen.
Uitslag
Schade door andere merken cups
Ideaal die goedkope capsules die op de markt verschijnen. Helaas lijkt goedkoop eerder duurkoop. In onze mailbox krijgen we een hoop berichten binnen van consumenten waarbij het apparaat stuk is gegaan door deze goedkope capsules. Ze zijn gesmolten of zorgen voor lekkages zijn de grootste klachten. Wie is er dan eigenlijk verantwoordelijk voor deze schade? Advocaat Olaf van der Vlies, van advocatenkantoor van Batenburg en van der Vlies vertelt dat het je eigen verantwoordelijkheid is. "Nespresso heef de apparaten zo gemaakt dat ze zeker weten dat ze met hun capsules goed werken. Als andere merken dan claimen dat ze ook passende exemplaren hebben, zou je zeggen dat die verantwoordelijk zijn. Helaas is het eigenlijk onmogelijk te bewijzen dat het apparaat door precies dat merk cup kapot is gegaan. Zelf weet je dat cups van Nespresso perfect passen bij het apparaat. Je kiest bewust voor een goedkopere cup, het risico neem je dus zelf."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!