Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Welke antivirusscanner is het best?

  •  
14-03-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2118 keer bekeken
  •  
195x90_virusscanner.jpg
Hoe veilig is je internet? Word je niet gehackt en kijkt er niemand ongevraagd mee? Er is genoeg kwaadaardige software die het op je pc gemunt heeft dus is het handig om deze te beveiligen met een antivirusscanner. De Consumentenbond zocht het grondig uit met een antivirusscannertest. Welke is het best?
Software
Voor de test werd de volgende beveiligingssoftware onder de loep genomen. Er is gekozen voor drie gratis te downloaden programma's: Avira Free Antivirus 2015, Avast Free Antivirus 2015 en AVG AntiVirus Free 2015. Ook werd Windows Defender, de gratis virusscanner van Windows 8, onder de loep genomen. Verder werden de volgende veertien betaalpakketten tussen de €38 en €70 aangeschaft:
- Avira (€40)
- AVG Internet Security (€45)
- Avast (€50)
- Bitdefender (€50)
- Bullguard (€60)
- ESET Smart Security (€41)
- F-Secure SAFE (€40)
- G DATA ANTIVIRUS (€40)
- Kaspersky (€53)
- McAfee (€70)
- Norton  (€60)
- Panda (€41)
- Trend Micro (€38)
- Zone Alarm (€47)
Bovenstaande prijzen waren zo op het moment van de test, maar kunnen fluctueren.
Wie doen het goed?
Voor de test werden de software bestookt met kwaadwillende virussen om te kijken hoe ze reageerden. "Kaspersky en Bitdefender kwamen als duidelijke winnaars daaruit. G-DATA, McAfee en ESET doen het goed. De gratis virusscanners doen het niet zo goed."
Microsoft stelt teleur
"Microsoft Windows 8 heeft een ingebouwde virusscanner (Defender) die tijdens de test behoorlijk door de mand viel. Tijdens de test bleek dat deze scanner bijna geen bescherming gaf. De ingebouwde virusscanner van Windows 8 stelt teleur. Het is gewoon niet veilig", zegt Sandra de Jong van de Consumentenbond.
Wat is de beste koop?
"De beste koop doe je met de gratis scanner van Avira. Wil je echt waar voor je geld dan zijn ESET en G-DATA de beste virusscanners. McAfee eindigt net daaronder, maar is wel €30 duurder”, zegt De Jong.
Malware
Het belangrijkst van de test is de bescherming tegen malware. Dat is kwaadwillende software die gevoelige info uit je computer haalt zoals je wachtwoord, je geld en soms ook je identiteit en je computer verstoort. Je kunt niet alles blokkeren, dus moet je de slechteriken tegenhouden met een virusscanner. Behalve malware buitenhouden, moet de virusscanner je computer niet onnodig  vertragen. Uit de test blijkt dat Norton en ESET amper vertragen, terwijl dat wel gebeurd is bij Avast. Wat ook opvalt is dat het nog gebruikelijk is om nutteloze browseruitbreidingen zoals toolbars mee te installeren. Fabrikanten die gratis antivirussoftware aanbieden doen natuurlijk aan deze vorm van marketing, om via toolbars en reclame de consument over te halen tot het kopen van de betaalde versie.
Automatisch verlengen
Betaal je wel voor een pakket let dan op. Bij McAfee en Bitdefender verlengen ze na een jaar automatisch het contract en eenmaal betaald met je creditcard is dat moeilijk uit te zetten. De oplossing is met iDEAL betalen of beter nog, een pakket op dvd kopen. Een ergernis volgens de Consumentenbond is het afgeven van je persoonsgegevens. Je wordt door alle aanbieders verplicht om online je factuuradres op te geven en een geldig emailadres achter te laten. Volgens Sandra de Jong is het helemaal niet nodig en het is ook niet zonder risico. "Als die database gekraakt wordt liggen jouw gegevens op straat."
Tips voor veilig internetten
- Klik niet op een foute link.
- Zorg dat je software geüpdatet is.
- Deactiveer Java, want Java is populair bij hackers.
- Stop met Windows XP, omdat er geen veiligheidsupdates meer worden uitgebracht.
- Let op dat je bij internetbankieren een beveiligde verbinding met groen slotje hebt.
- Speel Flashelementen (filmpjes/spelletjes alleen af als je dat wil.
- Gebruik sterke wachtwoorden.
- Gebruik een twee-stapauthenticatie zodat het moeilijker wordt om je account te kraken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

sieger veenstra
sieger veenstra26 dec. 2015 - 11:25

Gebruik al jaren G-Data Totaal Protection ( 1 comp. €50). Als expert zeg ik, niet voor niets 1 van de beste. Veel beveiliging ect.  Allemaal al ingesteld.Zit ook een back-up functie in. Pleziering. Met windows back-up wil het nog al eens fout gaan. Na 1 jaar krijg je bericht om te verlengen. Dan krijg je 30% korting als je eenmaal klant bent. Voor mij de beste. Je betaald wel, maar de vrije versies kunnen hier niet tegen op.

Pietvan
Pietvan25 dec. 2015 - 11:13

Avast is niet gratis als je wat wil doen  moet je er voor betalen.Bid defender is een goede maar als je moet verlengen krijg je eerst aanbiedingen had ik gedaan dus een nieuwe versie maar kreeg code van oude versie.toch maar betaald omdat ik toch wel tevreden was,maar daarna werd er nog een keer van mijn rekening afgeboekt. heb ik weer terug laten boeken maar kreeg nog vele aan maanningen ter wijl ik voor de oudere al betaald had.Dus niet zo best geautomatiseerd.

1 Reactie
sieger veenstra
sieger veenstra26 dec. 2015 - 11:32

Avast Free is gratis maar geeft beperkte bescherming. Met Avira komt deze als beste uit de tests AV-test en AV.Comp.https://www.avast.com/nl-nl/index

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!