Kassa

Welk minispeaker produceert het beste geluid?

  •    •  
19-09-2015
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
941 keer bekeken
  •  
20150919-kassa-test_6.jpg
Draadloos muziek luisteren kan met een bluetooth minispeaker. Muziek van je laptop, tablet, of mobiele telefoon kun je dan afspelen op een compacte speaker die overal mee naartoe kan. De winkels liggen er vol mee. Welke is het best? Wij testen acht draadloze speakers onder de €60.
 
Studenten, ex-studenten en een docent van de opleiding Muziek & Technologie van de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) testten acht verschillende merken op geluidskwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en batterijduur. Deze acht speakers zijn allen verkrijgbaar in diverse winkels:
Urban Revolt Moki: €19,99
Philips BT100B/00: €24,99
AKAI AWS06: €29,00
Fresh 'n Rebel Rockbox Round H2O: €39,99
Logitech X100: €44,99
JBL Clip: €45,00
JAM HX-P240 Plus: €51,00
House of Marley Chant Mini: €58,99
Geluidskwaliteit
Docent Studiotechnologie Wessel Oltheten beluisterde samen met Jelmer Bron en Timothy Scheek alle speakers. Dat gebeurde in de 'dode kamer' van de HKU in Hilversum, een geluidsdichte ruimte. De wanden, vloer en plafond absorberen het geluid totaal en daardoor kan precies worden gemeten wat de speaker zelf produceert. De testers deden een objectieve en een subjectieve meting. Bij de objectieve meting werd een testsignaal gestuurd naar de speakers met alle tonen die een mens kan horen in gelijke hoeveelheden. Vervolgens wordt gemeten in hoeverre de speakers die tonen weergeven. De ideale speaker heeft een egale respons, zodat alle tonen (en daarmee alle instrumenten) in balans met elkaar zullen klinken.
Oltheten: "Alle speakers zijn mono, al kun je er van sommigen twee kopen en die aan elkaar koppelen. Bluetooth is alleen aan te raden als het je gaat om draagbaarheid en draadloosheid. De bluetoothverbinding klinkt niet geweldig en is storingsgevoelig. Wifisystemen zijn wat dat betreft een grote stap voorwaarts."
Gebruiksvriendelijkheid
(Ex)studenten Jaad Tal, Daan Kandelaars, Lennart Ebbers en Tom Geenen onderzochten de gebruiksvriendelijkheid. Ze bekeken of de bluetoothverbinding goed werkte en probeerden het bereik van de speaker. Ook zij luisterden naar de geluidskwaliteit. Ook bekeken ze de extra's van de speaker: spatwaterdichtheid, karabijnhaak, handsfree bellen via de speaker.
De testers vinden veel verschillen tussen de speakers. Zo zeggen zij over de Urban Revolt: "Het geluid rammelt en is heel klein." Over de Logitech: "Verrassend goed, beter dan gemiddeld. De speaker maakt snel verbinding met bluetooth." Over de JAM: "De speaker komt moeilijk op gang, stoort. Het geluid is schel en een beetje pijnlijk." Over Philips: "De bluetooth-verbinding lijkt niet helemaal strak. Het geluid klinkt een beetje dun, maar is wel clean." Over JBL: "Deze speaker kan hard! Het geluid is mooi, ook de lage tonen zijn goed te horen." Over House of Marley: "De speaker stuitert als je hem aanzet. Hij zou intern beter moeten dempen. Hij heeft wel veel power. Weinig gezoem en gekraak." Over AKAI: "Een supercompacte rammelbak. Het is een felle speaker, je wilt bijna je vingers in je oren stoppen." Over de Rockbox: "De verbinding lijkt te haperen. Het geluid is indrukwekkend voor het formaat van de speaker. Het geluid is pijnlijk. De hoge tonen zijn wel hard, maar niet duidelijk."
Batterijduur
HKU-student Lennaert Ebbers testte de batterijduur. Dat deed hij door de (opgeladen) speakers aan te sluiten op computers en vervolgens op te nemen hoelang de speakers speelden. Opvallend was dat de batterijen van de meeste speakers langer meegingen van beloofd op de verpakking. Alleen de batterij van de AKAI ging maar twee uur mee, terwijl op de verpakking beloofd werd dat hij zes tot acht uur muziek kon afspelen.
Uitslag
Dit is de uitslag van de test met commentaar van Wessel Oltheten.
Bevindingen
Docent Wessel Oltheten: "Alle modellen hebben moeite met de lage frequenties, de bas. Ze lossen dat op verschillende manieren op, maar sommigen gaan daarbij de mogelijkheden van het ontwerp. Die stuiteren op de basnoten, zoals AKAI, Rockbox en House of Marley."
Ook hebben volgens Oltheten alle modellen moeite om voldoende luid te kunnen spelen. "Sommigen hebben een piek in het geluid, precies waar je gehoor het gevoeligst is. Die klinken luid maar schel. Dat geldt voor de Rockbox, Urban Revolt en AKAI. Bij sommigen klinkt de vervorming prettig, zoals bij de JBL. De JAM produceert een bak herrie, waarin het lastig is om nog muziek te horen. Als je de Philips heel zacht zet, klinkt hij best aardig."
Logitech produceert het meest natuurlijke geluid, vindt Oltheten. "Die begrenst het geluid met een compressor waardoor er minder harmonische vervorming is. De House of Marley heeft ook zo’n rust in het geluid, maar die heeft minder definitie dan de Logitech."
De meeste speakers zullen worden gebruikt op een tafel of een vloer. Sommige ontwerpers hebben beter dan andere nagedacht over de akoestische interferentie die dit geeft. Oltheten: "Modellen die lager zijn, zoals de Logitech en JBL, hebben een beter klinkend middengebied (waar je de zang hoort) dan de JAM en de House of Marley."
Luister zelf naar acht geluidsfragmenten van alle speakers.

Logitech X100:


JBL Clip:


House of Marley Chant Mini:


Philips BT100B/00:


Fresh 'n Rebel Rockbox Round H2O:


AKAI AWS06:


JAM HX-P240 Plus:


Urban Revolt Moki:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!