Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Welk middel werkt tegen hoofdluis?

  •  
28-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
685 keer bekeken
  •  
195x90_hoofdluis.jpg
Er alleen al over praten zorgt voor kriebel op je hoofd, maar het komt vaker voor dan je denkt: hoofdluis. Het RIVM wil eindelijk eens in kaart brengen hoeveel kinderen er last van hebben en opent een meldpunt. Op de site van het RIVM kun je vanaf vandaag melden of er hoofdluis in het gezin heerst. Wat moet je doen wanneer je deze beestjes op je hoofd hebt? Gelukkig is er een scala aan middelen om van de kleine beestjes af te komen. Kassa neemt de hoofdluis onder de loep.
Dimenthicon
Na een rondje drogisterijen, natuurwinkels en apotheken komen we tot de conclusie dat er de keuze reuze is. Er zijn veel natuurlijke middelen te koop, maar ook middelen met een chemisch bestrijdingsmiddel. Wat is nou wijsheid? Desirée Beaujean, hoofdluizenspecialist van het RIVM (het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) legt in de studio uit dat er eigenlijk maar een bestandmiddel echt helpt: dimenthicon. Andere werkende bestanddelen zijn malathion en permetrine. "Het nadeel van deze twee is dat de luis restitent kan worden tegen deze chemische middelen", aldus Beaujean. "Dimenthicon is dat niet. Hierbij komt er een lijmlaagje in de keel van de luis waardoor die stikt. Geen kans op resitentie dus."
Crèmespoeling
De prijzen voor de verschillende antihoofdluizenmiddelen zijn niet mis: de duurste is deze Lice Bom op natuurlijke basis van maar liefst €26,95. De Tea Tree van De Tuinen kost €8. De drie producten met dimenthicon (Prioderm, XT Luis en Nyda) kosten rond de €15. "Dat zijn inderdaad flinke prijzen en daarom zeggen wij ook: crèmespoeling is ook prima. Het gaat vooral om het zo vaak mogelijk kammen van het haar en dat je het twee weken volhoudt."
Vragen?
Voor meer informatie en antwoorden op vragen over hoofdluis kun je terecht op de site van het RIVM.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!