Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Welk energiebedrijf is het duurzaamst?

08-12-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
20141208-kassagroen-stroom_3.jpg
Windunie, Huismerk Energie, Raedthuys en Qurrent Nederland B.V. delen de eerste plaats als duurzaamste elektriciteitsleveranciers van Nederland. Dat staat in het bij Kassa Groen gepresenteerde rapport Duurzaamheid Elektriciteitsleveranciers, een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos en Natuur & Milieu.
Na deze toppers zijn andere koplopers op de ranglijst: Greenchoice, HVC Energie, Eneco, Kas en Innova. Het minst duurzaam zijn Vattenfall/Nuon, Atoomstroom, Delta en RWE/Essent.
Drie groepen
De duurzaamheid van 32 elektriciteitsleveranciers is onder de loep genomen. Deze leveranciers zijn, op basis van het onderzoek, in te delen in drie groepen. De koplopers scoren allen hoger dan een zes en zijn daarmee het meest duurzaam. De leveranciers in de grijze middenmoot scoren een onvoldoende op duurzaamheid volgens het onderzoek. De hekkensluiters scoren een zware onvoldoende: zij leveren geen bijdrage aan de transitie naar een duurzame stroomvoorziening.
Bekijk hier een grafiek met alle onderzochte energieleveranciers.
Van de vijf grote internationale bedrijven is Eneco nog steeds de enige duurzame. E.ON verduurzaamt en is gestegen op de ranglijst, maar is nog niet duurzaam genoeg voor een voldoende. De andere drie (GDF Suez/Electrabel, Vattenfall/Nuon en RWE/Essent) verduurzamen helaas niet en zijn gezakt. Deze vijf reuzen hebben samen in Nederland een marktaandeel van tussen de 85% en 90%, en bepalen daarmee sterk de duurzaamheid van de Nederlandse energievoorziening.
Verschillende onderzoeken
Twee weken geleden kwam een rapport van Stichting HIER Klimaatbureau uit, waarin groenestroomproducten van energiemaatschappijen zijn bekeken, met de vraag of de stroom die daar wordt aangeboden ook echt groene stroom is opgewekt in Nederland. Het onderzoek van Consumentenbond, Greenpeace, Hivos en Natuur & Milieu kijkt naar meer. Directeur Bart Combée van de Consumentenbond: "Wij hebben het hele bedrijf onder de loep genomen, en bij ons onderzoek zijn bijvoorbeeld ook investeringen en desinvesteringen meegenomen. Je kunt dan denken aan investeringen of juist afstoten van windenergie, kolencentrales, kernenergie, etc. De verschillende aanpak van Hier Klimaatbureau en ons onderzoek heeft als gevolg dat de resultaten anders zijn."
Reactie Nuon
Volgens Nuon worden er op bepaalde punten appels met peren vergeleken:
"Zo worden energieleveranciers die ook bijdragen aan de elektriciteitsproductie voor heel Nederland vergeleken met partijen die enkel inkopen en doorverkopen én wordt het internationale productieportfolio van multinationals vergeleken met de Nederlandse opwek van enkel binnenlands opererende energiebedrijven. Ook de eigen mening van de onderzoekers (over hoe duurzaam iets wel of niet zou moeten worden gewaardeerd) bepaalt de weging die aan feiten wordt toegekend. Ondanks dat dit onderzoek niet als objectief kan worden bestempeld, kiezen wij voor de samenwerking met de onderzoekers en hebben we informatie geleverd over hoe dit onderzoek verbeterd kan worden. Op deze manier hopen wij dat consumenten in het volgende onderzoek nog beter van informatie worden voorzien, zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken."
Reactie Essent
Essent zegt zich al jaren in te spannen om een belangrijke bijdrage te leveren aan de verduurzaming van elektriciteitsopwekking in Nederland. "Tegelijkertijd nemen we de verantwoordelijkheid voor een betrouwbare en betaalbare energievoorziening door gebruik te maken van traditionele energiebronnen. Essent heeft bij de start van het onderzoek aangegeven dat zij het niet eens is met de onderzoeksmethodiek en wijst dan ook bij voorbaat de uitkomsten van het rapport Duurzaamheid Stroomleveranciers van de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos en Natuur & Milieu af. Essent en de onderzoekers verschillen met name van mening over hoe bijstook van biomassa in de elektriciteitsopwekking moet worden beoordeeld."
Er zijn maar liefst 32 elektriciteitsleveranciers onderzocht. Op de vraag of het niet ingewikkeld voor de consument is dat er zoveel aanbieders zijn, zegt Combée: "Wij vinden het goed dat er meer aanbieders zijn, ook al zijn sommige klein. Een groot aantal aanbieders zorgt voor concurrentie en zodoende dat de prijs scherp blijft. Het is bovendien belangrijk dat er voor de consument echt wat te kiezen valt."
Het volledige rapport Duurzaamheid Elektriciteitsleveranciers vind je hier (pdf).
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor